Skoliosoperation

Skolios+graviditet

2017-02-16 19:40 #0 av: Thildis

Hej!

Jag och min sambo har sedan en tid planerat att börja försöka bli gravida under detta år. Vi är 26 år.
Nu fick jag dock precis veta efter en tids ryggont att min skolios ökat till 53gr. Jag träffade en ortoped och han rekommenderar operation.

Detta ställer mig i en jobbig position. Vi vill ju gärna gå på ursprungsplanen att bli gravida men är rädd för hur ryggen skulle agera, smärtor etc.

Samtidigt är jag rädd för att bli gravid efter man blivit opererad (1,2år efter op ca) då jag inte alls vet hur det kommer påverka ryggen.
Skulle vara intressant att höra era historier!

Har någon varit gravid med ungefär samma grad som jag?! Hur har det gått?

Har någon blivit gravid 1-2år efter operation? Hur har det varit?

Tacksam för alla svar! :)

Anmäl
2017-02-16 20:24 #1 av: Thiah

Jag blev gravid som stelopererad (hade över 75 grader i slutet) och med en ca30 gradig krök(om jag minns siffrorna rätt).

Jag fick gå på extra kontroller för att kolla om bäckenet klarade en vaginal förlossning och om jag kunde få EDA. Narkosläkaren tyckte jag var en rolig omväxling med alla mina problem och han var glad över att jag sa till om eda direkt. Han kom till och med in någon timme senare för att kolla läget.
Kul att göra någon glad ;)

Bebisen låg gärna på tvären pga platsbrist men vände sig fint mot slutet. Jag har inte haft mera ont varken innan eller efter än "normala" haft. Ryggen klarade sig fint under hela tiden.

Vi planerar barn nr 2 nu eftersom ettan gick så fint.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2017-03-20 10:44 #2 av: Arvius

Jag var i en liknande sits som du för ett par år sedan. Min krök låg på 55 grader när vi började vara redo att bilda familj och jag beslutade att operera mig innan vi satte planerna i verket. Dels för att en operation skulle bli nödvändig till slut ändå och jag tänkte att det är enklare att gå igenom hela den processen innan barn, plus att jag inte ville inte riskera att få ryggproblem under en graviditet.

Operationen gick verkligen jättebra! Fem kotor i ländryggen blev sammanfogade med en främre operation och kröken blev nästan helt uträtad.

Var sjukskriven 6 mån och efter att ha diskuterat en ev framtida graviditet och förlossning med min kirurg både innan och efter operationen kände jag mig kroppsligt redo för att börja försöka efter 8 mån. Det är nog ovanligt tidigt men allt hade gått så bra med både operationen och rehabträningen osv.

Blev gravid direkt, ryggen skötte sig fint under graviditeten och inför förlossningen var jag inställd på att inte behöva eda utan fokuserade på att slappna av och behövde bara lustgas. Ut kom en perfekt bebis som snart blir sju månader.

För mig var det värt att vänta den extra tiden som operationen innebar för nu är det klart och jag fick världens finaste belöning i slutändan.

Anmäl
2017-06-04 18:34 #3 av: Thildis

Tack snälla för era svar!! <3 Skönt att höra era historier! Det blir operation först och så satsar vi på barn efteråt, det blir en fin belöning i slutänden. Kram till er!

Anmäl
2017-07-19 21:57 #4 av: Arvius

Önskar er lycka till med allting! Om det dyker upp mer funderingar eller så under resans gång så är det bara att höra av dig!

Anmäl
2017-09-01 13:51 #5 av: Thildis

Tack Arvius! Hur kan jag komma i kontakt med dig för eventuellt fler frågor? :) är rätt ny här på forumet så har ingen koll riktigt på hur man gör här!

Anmäl
2018-02-28 12:29 #6 av: [Fridiseen]

Jag är opererad sen 2010 hade 60 graders krök, aldrig haft problem, måste dock göra kejsarsnitt när jag föder enligt läkare pga en annan sjukdom i magen. När får man gå på dessa extrakontroller ang EDA?? Måste man ordna det själv eller tar dom upp det själva? Är EDA rygg bedövningen? Är det så att man inte får använda det när man är stelopererad? Hur går det med kejsarsnitt om man bara får lustgas, tror inte man får göra det va? Jag är stelopererad i hela ryggen.

Anmäl
2018-02-28 12:56 #7 av: Thiah

#6 jag fick gå på kontroll hos en narkosläkare för att se om EDA går att sätta. Går den är det ändå inte säkert att det fungerar. Och i så fall blir du sövd.

Men för mig har det funkat fint båda gångerna :)

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2018-03-01 01:41 #8 av: [Fridiseen]

#7 Okej tack! Jobbigt när man ska ''veta'' saker själv och måste ta tag i saker själv men inte fått nog med info :/

Anmäl
2018-03-01 07:23 #9 av: Thiah

#8 jag har dessutom flyttat till Finland och min "gravid läkare" fattade inget alls av skolios. Och första narkosläkaren började bara prata om att jag inte skulle vara rädd för att föda...

Mitt värsta problem har varit lungorna, resten har gått bra.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2018-03-02 09:35 #10 av: Arvius

För mig var det så att jag träffade specialisten angående EDA under senare delen av graviditeten vill jag minnas. Var redan inskriven på specialistmödravården eftersom jag även har ulcerös colit. Det var dock mer information än kontroll. De sa att de inte vet hur ärrbildningen i ryggen ser ut men om de nedersta ryggkotorna är "fria" alltså inte stelopererade så provar de att ge EDA om det behövs, men det är inte säkert att det ger någon effekt. Som Thiah skrev blir det sövning vid ett eventuellt kejsarsnitt. Det var min största skräck, men slapp det som tur var. Om du ber din barnmorska att få träffa en specialist så ordnar hon nog det men man tycker ju att de borde ta tag i det själva om de vet om att du är stelopererad.

Anmäl
2018-03-06 14:27 #11 av: [Fridiseen]

#9 Vad fick du för problem med lungorna? Jag hade två extrema krökar men har ändå bättre lungor än människor utan skolios enligt läkare. Är det pga du fick du komplikationer efter EDA eller var dina lungor dåliga redan innan? Hur fick du reda på att du hade fel på lungorna?

#10  Skrev du/ansökte du själv till att få gå till specialistmödravården eller blev du skickad dit av sjukvården efter du vart gravid?

Förlåt för alla frågor, men är ung och nyfiken.  Jag blir snart 23 och vill själv ha barn inom en relativt snar framtid och känns bra att vara påläst och höra andras upplevelser. Tack!Hjärta

Anmäl
2018-03-06 15:05 #12 av: Arvius

#11 Fråga på bara! Har själv varit i din sits så jag förstår nyfikenheten 😊 Jag blev skickad dit av min barnmorska när jag berättade att jag hade ulcerös colit så det var inget jag behövde be om själv.

Anmäl
2018-03-06 16:34 #13 av: Thiah

Jag har ända sen skoliosen blev allvarlig haft problem med lungorna. I förra graviditeten orkade lungorna med ganska länge men den andra gången fick jag influensa och då var det kört. I v. 36 var jag nere på 30% och jag sattes igång v38.
Men utöver det så i ha problem. Fick EDA med första och spinal med andra

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2018-03-09 19:53 #14 av: [Fridiseen]

Tack så jättemycket för svar! 

Men man får alltså ta eda eller spinal om man gör ks och är opererad för skolios? Hjärta

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.