Skoliosoperation

Skolios+graviditet

2017-02-16 19:40 #0 av: Thildis

Hej!

Jag och min sambo har sedan en tid planerat att börja försöka bli gravida under detta år. Vi är 26 år.
Nu fick jag dock precis veta efter en tids ryggont att min skolios ökat till 53gr. Jag träffade en ortoped och han rekommenderar operation.

Detta ställer mig i en jobbig position. Vi vill ju gärna gå på ursprungsplanen att bli gravida men är rädd för hur ryggen skulle agera, smärtor etc.

Samtidigt är jag rädd för att bli gravid efter man blivit opererad (1,2år efter op ca) då jag inte alls vet hur det kommer påverka ryggen.
Skulle vara intressant att höra era historier!

Har någon varit gravid med ungefär samma grad som jag?! Hur har det gått?

Har någon blivit gravid 1-2år efter operation? Hur har det varit?

Tacksam för alla svar! :)

Anmäl
2017-02-16 20:24 #1 av: Thiah

Jag blev gravid som stelopererad (hade över 75 grader i slutet) och med en ca30 gradig krök(om jag minns siffrorna rätt).

Jag fick gå på extra kontroller för att kolla om bäckenet klarade en vaginal förlossning och om jag kunde få EDA. Narkosläkaren tyckte jag var en rolig omväxling med alla mina problem och han var glad över att jag sa till om eda direkt. Han kom till och med in någon timme senare för att kolla läget.
Kul att göra någon glad ;)

Bebisen låg gärna på tvären pga platsbrist men vände sig fint mot slutet. Jag har inte haft mera ont varken innan eller efter än "normala" haft. Ryggen klarade sig fint under hela tiden.

Vi planerar barn nr 2 nu eftersom ettan gick så fint.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2017-03-20 10:44 #2 av: Arvius

Jag var i en liknande sits som du för ett par år sedan. Min krök låg på 55 grader när vi började vara redo att bilda familj och jag beslutade att operera mig innan vi satte planerna i verket. Dels för att en operation skulle bli nödvändig till slut ändå och jag tänkte att det är enklare att gå igenom hela den processen innan barn, plus att jag inte ville inte riskera att få ryggproblem under en graviditet.

Operationen gick verkligen jättebra! Fem kotor i ländryggen blev sammanfogade med en främre operation och kröken blev nästan helt uträtad.

Var sjukskriven 6 mån och efter att ha diskuterat en ev framtida graviditet och förlossning med min kirurg både innan och efter operationen kände jag mig kroppsligt redo för att börja försöka efter 8 mån. Det är nog ovanligt tidigt men allt hade gått så bra med både operationen och rehabträningen osv.

Blev gravid direkt, ryggen skötte sig fint under graviditeten och inför förlossningen var jag inställd på att inte behöva eda utan fokuserade på att slappna av och behövde bara lustgas. Ut kom en perfekt bebis som snart blir sju månader.

För mig var det värt att vänta den extra tiden som operationen innebar för nu är det klart och jag fick världens finaste belöning i slutändan.

Anmäl
2017-06-04 18:34 #3 av: Thildis

Tack snälla för era svar!! <3 Skönt att höra era historier! Det blir operation först och så satsar vi på barn efteråt, det blir en fin belöning i slutänden. Kram till er!

Anmäl
2017-07-19 21:57 #4 av: Arvius

Önskar er lycka till med allting! Om det dyker upp mer funderingar eller så under resans gång så är det bara att höra av dig!

Anmäl
2017-09-01 13:51 #5 av: Thildis

Tack Arvius! Hur kan jag komma i kontakt med dig för eventuellt fler frågor? :) är rätt ny här på forumet så har ingen koll riktigt på hur man gör här!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.