Tankar och funderingar

Skolios och graviditet

2014-06-17 18:04 #0 av: Gasoline

Då både jag och sambon börjar närma oss den tid i livet då det ska börja funderas på barn så, även om det är något år kvar) så har jag funderat lite kring detta med att ha skolios och vara gravid.

De som har varit/är gravida med skolios, hur har ni upplevt belastningen på ryggen? Har det varit mycket sämre? Hade ni problem med ryggen sedan innan?

Kan skolios försvåra en graviditet på något sätt, mer än möjligen större belastning på ryggen? 

De som är opererade med ett ärr fram på magen/under bröstet, har det stramat i ärret när magen växt? 

Dela gärna med er av allt, jag är nyfiken och har massor med frågor som jag inte riktigt kan komma på nu. Känns ändå som att det är bra att vara förberedd även om det inte riktigt är dags än. 

Anmäl
2014-06-20 12:56 #1 av: Gasoline

Ingen? :-/

Anmäl
2014-06-24 21:58 #2 av: obsolet

Hej!

Jag har skolios och har fött två barn. Jag är inte opererad. Skrev just min historia i tråden "Operation i vuxen ålder", om du vill läsa. Går nämligen och funderar på om operation skulle kunna vara aktuellt för mig eftersom jag just fått svar från röntgen att min skolios är betydligt värre nu än i tonåren då jag sist röntgade mig. Jag är 33 år nu.

Men till din fråga: Att vara gravid med skolios gick bra för mig. Fast jag såg till att träna upp en bra muskulatur i rygg och mage före mina graviditeter. Hade problem med foglossning men inget som jag direkt kopplade till skoliosen. Mina barn är nu 6 och 2 år, och jag funderar på om graviditeterna och allt bärande på barn har förvärrat min skolios. Innan jag fick barn hade jag aldrig ont i ryggen, men jag har fått det nu efter att ha kånkat runt på ungar, baxat in vagn i bilen, etc etc. Att vara gravid och ha barn är ibland hårt fysiskt arbete, så mitt tips är att se till att vara vältränad. Lycka till!

/Hanna

Anmäl
2014-07-02 18:15 #3 av: Gasoline

Hej Hanna

Tack för ditt svar och för att du ville dela med dig utav dina erfarenheter Glad 

Anmäl
2014-08-01 17:21 #4 av: Lexlex

Jag hade samma frågor innan jag opererades faktiskt :p har dock inga barn än för jag valde att opereras innan. Tror graviditeten kan ibland förvärra skoliosen men jag har även läst om folk som fött helt utan problem. Finns en tjej som fött barn innan sin operation o är nu gravid som opererad och det verkar som att för henne var graviditeten lättare för ryggen innan operationen men enligt mig varierar det från person till person, beror väl på hur ens skolios är.
Låter som en bra idé att träna upp rygg o mage före o under graviditeten oxå :)

Anmäl
2014-08-11 21:41 #5 av: Thiah

Oj den här tråden har jag helt missat. 

Stelop. sen 13 års ålder (grav skolios och rotation) och har ganska nyligen fött mitt första barn. Allt gick egentligen jättebra med själva graviditeten.

Jag blev sjukskriven 10 veckor innan beräknad födelse. Men jag har också ett väldigt fysiskt yrke.(barnskötare).

Jag gick igenom en massa tester i vecka 38 för att se om jag kunde föda naturligt och om eda (ryggmärgsbedövning) skulle fungera på mig. Läkarna kom fram till att mina lungor är kassa, min rygg är roterad men inget av detta skulle påverka en naturlig förlossning.  Narkosläkaren sa att eda borde gå att sätta men att det kanske inte fungerar. 

I vecka 39 sattes jag igång för att andningen blev för svår. Jag kunde inte ligga i sängen och sova för att ena lungan inte orkade med att fungera ( har knappt 50% lungkapacitet) och låg jag på andra sidan bråkade foglossningen.  Lungorna skulle inte direkt få mera plats ju längre tiden gick. 

När det gäller EDA så läste narkosläkaren mina papper innan han kom ner. Vi sa till i god tid. Han sa att det inte borde vara några problem... Efter att han satt den sa han att det var mycket svårare än han trott och han var glad över att vi sagt till i tid så att han inte behövde stressa. Han var även orolig för att det inte alls skulle ta. Som tur är tog bedövningen denna gång och jag kunde krysta ut en liten plutt vid namn Joel ett par timmar senare. 

Förlossningen gick bra, graviditeten gick bra men jag valde att inte amma mycket pga ärr och bröst problem efter skoliosen. Nu , 4 månader senare, så känner jag att det var ett bra val för mig. Min rygg hade inte orkat bära på Joel + tyngden av mjölk + sittande när jag ammar. 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2014-10-15 20:46 #6 av: Malin1969

Hej,jag op 1982 o har fött två barn.Inga problem varken under graviditeten eller förlossningen.Första barnet jobbade jag heltid två dagar innan färd till BB o det andra barnet fick jag havandeskapspenning 1 månad innan förlossning  för då kunde jag inte bli omplacerad på jobbet.Använde lustgas i båda fallen vid förlossningen o även Tens apparat o akupunktur vid andra förlossningen men det hjälpte inte så mycke mot värkarna  .Har låtit mina pojkar gå till skolläkaren varje år o kolla sina ryggar då min läkare sa att det kunde va ärftligt men båda har klarat sig :)

Anmäl
2014-10-15 21:14 #7 av: Gasoline

Jag uppskattar att ni tar er tid att skriva ner allt detta och delar med er, tack :-)

Anmäl
2014-11-05 09:55 #8 av: Sofie_fi

Hej.

Jag har tyvärr inget roligt att dela med mig. Mina besvär började direkt efter förlossningen av min första dotter. Otroligt ont i skuldror och revben. Har nu efter andra barnet fattat att det är skolios som jag har en sån smärta av. Varit sjukskriven i ett år med första barnet för klarade inte av att ta hand om henne :(

Så min sambo har varit pappaledig. Igår var jag till ortopedmottagningen på Huddinge sjukhus och fick reda på att min skolios nu är 60 grader. Det kan ju förklara mina hemska smärtor och min konstanta värk i ryggen.  Som nu är även på ryggraden.

Innan graviditeter hade jag lite besvär med höger skuldra.

Var iofs inte så tränad och hade jag varit det kanske det gått bättre.

Kämpar nu med att försöka gå ner i vikt och går på vatten gympa med sjukgymnast. Ammar fortfarande eftersom dottern är endast 3 månader.
Mina döttrar är dock det bästa som hänt mig så jag ångrar ingenting. Men min kropp har fått betala ett väldigt högt pris.

Vet inte hur min kropp skulle svara på operation heller. 

Anmäl
2015-01-18 22:57 #9 av: JeanetteG

Hej! Jag är gravid med mitt första barn i v. 35. Jag har en krök på lite drygt 40 grader i nedre delen av ryggen och en mindre krök längre upp. Har aldrig vågat opererat.
Men iallafall, ont i ryggen har jag, mycket och ofta. Timmen det tar att åka bil till jobbet är riktigt plågsam och tex. gå på bio skulle jag aldrig klara av. Sen hur mycket det beror på skoliosen vet jag inte. Gör inte riktigt ont på samma ställe som det gör i vanliga fall.

Det jag börjat oroa mig för nu är hur det påverkar förlossning och ryggbedövning. Tänkte väl aldrig att det kunde va ett problem men slängde ändå ur mig frågan till barnmorskan. Hon skulle kolla upp saken och efter att ha läst på lite kan tydligen skolios ställa till det lite verkar det som. Så är du orolig, be nån tittar på dig och ta upp det i god tid. Känner mig lite besviken att ingen av de två barnmorskor jag haft/har ens frågat nåt om hur allvarlig min skolios är eller kollat upp om det är något som påverkar graviditeten.

Anmäl
2015-01-19 05:18 #10 av: Thiah

Ja problemet med en opererad rygg och eda är verklig. Jag fick gå på fler undersökningar hos olika specialister och de var ändå inte säkra på att det skulle gå. .även när narkosläkaren kom och satte själva bedövningen var han osäker. Men jag hade tur och det fungerade. Narkosläkaren tackade för att jag sagt till om eda direkt så han fick tid att läsa min journal och göra själva proceduren. Han tyckte det var roligt med någon annorlunda sak den dagen. :)

Jag har bara hört att det är opererade som har problem då vägen in i rätt kanal kan vara förstörd. Men det är absolut värt att kolla och sen titta på alternativa metoder. Finns mer sätt än eda för att bli bedövad under förlossningen.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2015-01-19 21:12 #11 av: Gasoline

Tack för alla bra och dåliga erfarenheter ni delar med er av, ingen graviditet är den andra lik om jag förstått det rätt och då är det bra att höra erfarenheter från alla håll :-)

Anmäl
2015-02-13 20:10 #12 av: goahead

Jag har en snedhet på typ 33 grader.   Under min graviditet så drabbades jag tidigt av foglossning (innan v 20) och hade under resten av graviditeten väldigt ont.  Så ont så jag inte kunde gå längre sträckor och svårt att ligga/sitta länge. Om detta beror på skoliosen vet jag inte, men har efteråt förstått att det kan ha vissa samband. Förlossningen gick bra, fick ryggbedövning som inte var några konstigheter.

Efter graviditeten så upplever jag mig däremot som mer sne! Om det har med att göra att jag tappade alla muskler under min stillasittande graviditet vet jag inte eller om jag faktiskt har blivit mer sne. Eller om det kanske går hand i hand med varandra.. Jag har även mer ont nu än tidigare innan jag blev gravid hade jag aldrig problem med ryggen och kom knappt ihåg att jag hade någon skolios SkämtarJag var dock i bra form innan jag blev gravid.

Anmäl
2015-02-26 15:00 #13 av: Thermonkey

Hej, jag har skolios och behandlades med korsett från att vara 12 till 15 ungefär. Har dagligen ont i ryggen även när jag inte är gravid, är gravid i v 16 nu och än så länge känns det som vilken dag som helst.

Anmäl
2015-03-25 20:29 #14 av: obsolet

Som jag skrivit tidigare här, så tror jag att graviditet kan påverka skolios. Min ortoped i Uppsala sa att han inte har vetenskapliga bevis (finns för lite forskning), men han tror att det kan vara så att ligamenten som håller upp skelettet försvagas under graviditet pga hormoner. Och att skoliosen därför kan förvärras.

Intressant att ni skriver om ryggbedövning. Jag fick tjata på min barnmorska om att få bli undersökt av narkosläkare i god tid före förlossningen. Hon undersökte ryggraden och skrev in i min journal mellan vilka kotor det var möjligt att sätta bedövningen. Det kändes tryggt att ha det klart innan. Sedan klarade jag mig ändå med bara lustgas, vilket jag är mycket tacksam för. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.