Allmänt - Off Topic

lätt skolios?

2014-02-21 16:41 #0 av: niiiisha

Hej jag är ny här och har för en vecka sedan fått reda på att jag har "lätt skolios".. jag undrar hur många det är som har "lätt" men ändå får besvär och ont av vanliga vardagssysslor.. som tex dammsugning, åka och handla ( plocka upp varor från varukorg till bandet i kassan) osv? det jag har läst är att har man lätt så ska du inte få ont utav det? men jag får det.. jag hae en kompis som hoppade upp på min rygg när jag var 15-16 år.. (jag är 153 och vägde vid tillfälle 38kg. han va väl 180 och runt 90 kg?) har mina problem/smärta med skoliosen att göra eller är det något annat som ligger och lurar som tex Whiplash??


Tacksam för svar!Anmäl
2014-02-21 19:49 #1 av: Spieluhr

Det är vanligt att skolios kan bidra till smärta även om det inte brukar vara ett garanterat symptom. Så om det är din skolios som gör att du har ont, är omöjligt att säga men det är ingenting ovanligt med smärtproblematik när man lider av skolios. Med tanke på att jag inte är någon läkare kan jag inte heller säga om det är någon whiplashskada som lurar och det absolut bästa man kan göra när man är osäker är att besöka en läkare.

Vad jag har hört så kan skolios aldrig förekomma av att du skadar dig, någon hoppar upp på din rygg, ramlar, lyfter fel, har dålig hållning etc. Antingen har man det, eller så har man det inte. Det är ingenting man kan ''få'' bara ändå eller hur jag ska förklara det. Personer med skolios som inte har särskilt grav krök är vanligare än de som har en större krök och behöver opereras, så du inte definitivt inte ensam!

Anmäl
2014-02-21 20:18 #2 av: niiiisha

Ok tack. =)

Anmäl
2014-02-22 18:14 #3 av: CamillaS

Hej och välkommen hit! Glad
Ja du, som #1 säger så är det väldigt svårt att veta vad smärtan kommer ifrån.
När jag har pratat med min kirurg om min smärta så har jag bara fått höra att skolios gör inte ont! Vilket jag tycker är väldigt konstigt, då det är många med skolios som har ont.
Men för att få veta vad ditt problem är så är det nog bäst att uppsöka läkare och se vad den säger. :)

Anmäl
2014-02-25 13:37 #4 av: Lexlex

Tyvärr säger många läkare i allmänhet att skolios inte gör ont, speciellt när det är "lätt" skolios men så är det inte riktigt..

I och med att man inte är symmetrisk så gör detofta ont även vid få grader, min skolios upptäcktes vid 21 grader just pga smärta. Så det är vanligt att känna smärta med andra ord, känner personligen fler personer med få grader som endå lider av smärta också.

Tror inte att anledningen till din smärta är den att din kompis hoppade upp på din rygg, till mig har läkare alltid sagt att såna saker inte har med saken att göra men sen är jag inte läkare själv :P så du kanske borde fråga en specialist om det. Trillade själv ner för vår trapp strax innan mina smärtor började som liten och för att skydda min nyfödda lillasyster som jag hade i famnen så åkte jag ner för hela trappen på ryggen, så vem vet..

Anmäl
2014-02-26 13:56 #5 av: Thiah

Min syster har runt 25-30 grader (minns inte riktigt) och det klassas som en lindrig skolios. Hon har väldigt ont av dem, speciellt nu när hon är över 35 och har fött två barn. 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2014-03-17 14:46 #6 av: RoxannaS

Jag har också fått skolios som diagnos, dock endast 10 grader. Men jag kan tycka att jag har väldigt ont ibland, och beroende på vad jag gör så kan jag bli så klen och få så ont så jag blir sängliggandes. Fick även äta morfin tabletter ett tag för att ens orka komma iväg till toaletten.

Anmäl
2014-03-26 19:23 #7 av: Agnez94

Min spontana reaktion är om du tränar något? Och hur gammal är du? Innan min operation blev min ryggsmärta (ländrygg och mellan skulderbladen) bättre av styrketräning och allmän motion (promenader). Jag får ont i ryggen av att bära tunga ryggväskor också. Använd aldrig sidoväska eller liknande! Förrädiskt för en redan sned rygg och därmed sned musklad kropp.

Anmäl
2014-03-26 19:50 #8 av: RoxannaS

#7 är inlägget menat till ts eller?

Anmäl
2014-03-26 20:05 #9 av: Agnez94

Jupp!

Anmäl
2014-03-27 01:54 #10 av: niiiisha

jag har styrketränat (friavikter) i mer än ett år.. så muskler finns.. jag har legat inne på sös nu 2 gånger sen jag skrev detta inlägg och det läkarna har kommit fram till är Diskbukning.. går på morfin nu och hos en sjukgymnast.. men har fortfarande ont.. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.