Tankar och funderingar

skolios efter olycka?

2013-05-03 13:04 #0 av: Helin_

Vet någon om man kan få skolios/skoliosliknade symtom efter en kraftig smäll mot rumpan? Jag ramlade av min häst för ca 10år sedan och landade sittandes med rumpan före och de som jag minns tydligast från olyckan är stöten som gick från rumpan/svanskotan genom ryggraden och upp i nacken. Innan olyckan hade jag inga problem med ryggen eller nacken men efteråt hade jag de lite jobbigt att gå o kunde inte springa på ca 1 månad. Gick då i högstadiet där skolsköterskan trodde eqtt jag hade brutit svanskotan (som man ofast ändå inte gör något åt) så jag täbkte inte mer på de än att vila. För 5år sedan så kände jag att min rygg begränsade mig oxh jag har ofta ont i ryggen så att de påverkar mig negativt. Så jag gick till vårdcentralen och krävde en utredning då dem tidigare skickat hem mig med smärtatillande. Efter röntgen konstaterade läkaren att jag hade skolios och enligt honom så var de omöjligt att de uppstått i samband med olyckan. För ca 3år sedan gick jag till en kiropraktor som konstaterade att jag var sne i rygg och bäckenet (osäker på stavningen) samt att dom två översta nackkotorna var låsta och hon kunde inte hjälpa mig med dom översta nackkotorna men ryggen vart bättre när jag gick hos henne. Hon slutade tyvär som kiropraktor o innan jag hittat någon ny så vart jag gravid o sedan har de runnit ut i sanden. Men hon trodde att de var pågrung av olyckan. Vad tror ni? Borde jag begära en ny utredning av en specialist? Han var trotts allt allmänläkare och verkade rätt så ny o inte så duktig på att tyda röntgenplåtar. Finns de någon annan behandling än smätstillande om man inte har så stor krök så att operation krävs?

Anmäl
2013-05-04 09:19 #1 av: Juliasundstrom

Hej! 

Skolios är en slags missbildning av ryggraden så det uppstår inte av att man tex burit tungt eller ramlat och skadat sig. Troligtvis fanns din skolios där redan innan! Tråkigt att höra att du har så ont, tyvärr finns det ingen specifik behandling mot smärtan, men ett tips är att simma (det är jättebra för ryggen och ryggmusklerna), gå till sjukgymnast och precis som du gjort, testat kiropraktor och kanske även naprapat. 

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2013-05-19 23:55 #2 av: Ebba1969

Hej, när jag läste detta så kändes det som om det handlade om mig! Jag råkade ut för samma sak för 9 år sen. Ramlade av en häst och hamnade på rumpan. Gick till vårdcentralen och blev skickad till röntgen, inga skador på svanskotan och ryggraden. Upptäckte då en lätt skolios ( jag har aldrig känt av detta tidigare ). Var sjukskriven i säkert 1 månad ( hade fruktansvärt ont och kunde knappt sitta, gå el ligga första tiden ). Blev bättre med tiden men ryggen har jag haft problem med och känt mig "sne". Har varit hos flera sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer. Ena kiropraktorn " fixade" till min rygg någorlunda så jag kände mig lite rakare i ryggen. Jag kan inte leva samma liv som tidigare och det känns tråkigt. Jag tror att en skolios kan förvärras efter en sådan olyckshändelse, är övertygad om detta. Det märkliga är att ingen läkare märkt tidigare i barndomen att jag hade skolios. Har hört talas om muskulär skolios, det kanske kan vara det vi har?.. Träning i måttlig dos är ju bra, simmning och typ core- träning ( stärker mage och rygg ). Önskar dig lycka till!

Anmäl
2013-05-20 06:42 #3 av: Helin_

#2 gud va skönt att läsa om någon som har varit med om liknande. Jag är helt övertygad om att de här inte fanns eller vart värre i o med olyckan. Men läkaren vägrade att lyssna på mig ellet ens hjälpa mig mer äb att skriva ut storpack alvedon. Men har hellre ont o vilar när de blir som värst istället för att knappra medicin. Rider fortfarande men tränar inte längre hoppning och tar långa promenader o går till kiropraktor ui perioder. (Hade gått regelbundet om jag hade haft råd.)

Anmäl
2014-01-01 07:24 #4 av: JontaK

Jag lyfter tråden då jag är i liknande situation och har haft liknande funderingar under några år.

Var med om en älgolycka 2006, drabbades av whiplashproblematik med kronisk smärta som följd. Var med om ytterligare än olycka 2008 som förvärrade min situation.

Då mitt tillstånd konstaterades relativt fort fick jag den vanliga behandlingen - smärtstillande och kalla handen av vården. Sedan dess har jag försökt leva med mina problem så gott det går. Något år efter andra olyckan beställer jag hem journalanteckningen av försäkringsskäl. Till min förvåning ser jag att det i ortopedens anteckningar konstateras att jag har en viss skolios.

Jag tog kontakt med vården för att ifrågasätta och fick det mindre tillfredställande svaret som löd:

"Jo, ja, du har en viss skolios men det bör nog inte orsaka några problem."

Detta inlägg är inte tänkt att förringa er som lider av er skolios, då jag själv inte vet om jag har ont av denna åkomma eftersom jag ändå är drabbad av kronisk smärta i rygg, nacke samt axlar.

Saken är dock den att min syster hade en tämligen uttalad skolios som ung, hon hade plastkorsetter i flera år under uppväxten. Jag var med hos specialisten långt upp i tonåren och det konstaterades att jag absolut inte led av skolios.

Efter älgolyckan synades nacke och rygg både genom vanlig skelettröntgen samt magnetkamera, ingen skolios konstaterades. Då var jag 23 år.

När jag sedan var runt 25 så hittades alltså en viss skolios.

Detta ter sig väldigt märkligt för mig, vården har ingen direkt förklaring att ge.

Jag har väl ingen tydlig frågeställning, dock undrar jag om det är så att en ortoped lätt kan missa en mild skolios på röntgenplåtarna eller om en läkare helt enkelt kan tycka att det är så ovidkommande att denna helt sonika struntar att inkludera uppgifterna i sina journalanteckningar?

Anmäl
2014-01-01 22:25 #5 av: Bellena

Jag var på besök hos en sjukgymnast för något år sen som så gott som tvärsäkert påstod att jag varit med om en olycka som barn, men jag tror henne inte riktigt (hon säger emot det läkare sagt mig tidigare).

När jag var barn sa man att jag hade olika längd på benen och jag hade en kil instoppad under höger häl. Nu på senare år har sjukgymnaster mätt och sagt att mina ben är lika långa.

Svårt att veta orsaken till skolios i vissa fall, antar jag, och om nu en sjukgymnast tror att olyckor kan orsaka skolios kanske det kan vara så? Jag vet inte, jag har liksom #1 hört att det handlar om en missbildning.

Anmäl
2014-01-03 13:50 #6 av: Spieluhr

Precis som #1 säger så uppkommer inte skolios av att man har dålig hållning, burit tungt, olyckor eller dylikt. Skolios är någonting man antingen har eller inte har och vad jag har förstått kan man inte helt plötsligt ''få det'' även om man skadar ryggen. Ni som tror att det är anledningen har förmodligen haft skolios innan skadan men ni kanske helt enkelt inte märkt det.

Det kan förövrigt bero på om man har/har haft olika längd på benen som #5 nämner i sin text. Men ibland är anledningen till varför man får det oklart.

För att svara på #4 frågeställning så tror jag att man mycket väl kan missa skolios om det handlar om små grader. Med tanke på att även folk som inte har skolios har en krök i ryggen (under 8 grader om jag ej minns fel) så skulle din skolioskrök ligga runt lite över 8 så är det inte omöjligt att din läkare missat detta. Men om den skulle se att du har skolios tror jag inte att den skulle dölja det för dig med tanke på att den har skyldighet att berätta om den ser några konstigheter!

Anmäl
2014-01-03 14:08 #7 av: JontaK

#6 Men om den skulle se att du har skolios tror jag inte att den skulle dölja det för dig med tanke på att den har skyldighet att berätta om den ser några konstigheter!

Just det här hände ju mig. Skoliosen stod tydligt nedtecknad i journalanteckningarna men jag fick det inte konstaterat av läkarna innan jag konfronterade dem med just dessa, deras egna anteckningar. Ett minst sagt märkligt förfarande tycker jag.

Läkarna i fråga är ortopeder samt smärtspecialister på ett relativt stort sjukhus med bra rykte.

Anmäl
2014-01-03 16:40 #8 av: Spieluhr

#7 Har förmodligen skummat igenom ditt inlägg slarvigt då. Om ortopederna undanhåller viktig information bör man ju anmäla det, för det borde ju räknas som tjänstfel.

Sedan finns det sälla behandlingsformer för skolios om man inte har över en viss grad (45 grader oftast) då det är operation som gäller. Men oavsett om man inte kan behandla kröken har man som läkare skyldighet att tala om hur det ligger till för patienten. 

Anmäl
2014-06-20 09:44 #9 av: J0554N

Jag har blivit frågad om jag varit med om en olycka/stor krock när jag kollat upp min skolios flera gånger, antingen kan inte läkarna ett skit om en så enkel sak eller så kan man visst få det av olyckor

Anmäl
2014-06-20 14:19 #10 av: Anna

Väldigt intressant att läsa era historier. Jag var själv med om en olycka som 9-10 åring, där jag fick en våldsam smäll mot svanskotan. Fick skoliosdiagnosen när jag var 11. Vet att läkarna säger att skoliosen inte beror på olyckor, men det är onekligen många skoliosdrabbade som varit med om skador på svanskota/rygg strax innan diagnosen kom. Även om olyckan i sig inte framkallar krökningen, så känns det ändå som att det finns en viss möjlighet att skoliosen blir värre om man har skadat ryggen tidigare. 

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2014-06-21 23:00 #11 av: JontaK

#9 Min bild efter 8-års tät vårdkontakt är att läkare verkligen kan ha olika syn på samma problem. Jag har fått mängder av olika förklaringar av lika många läkare. Som patient är det svårt att bli klok på vad som egentligen gäller. Samma sak med den milda skolios jag uppenbarligen ska vara drabbad av, träffade en sjukgymnast som visst tyckte att det kan ställa till problem för mig. Detta helt tvärtemot det jag hört av ett par läkare.

#10 Jag pratade med nämnda sjukgymnast om just olyckorna och skoliosen som finns i min släkt men som tidigare inte upptäckts hos mig. Hon hade en något flummig teori om att min skolios funnits även tidigare men varit extremt mild för att bli värre efter olyckorna då min överkroppsmuskulatur felbelastar ganska rejält numera. Kanske ligger det något i det, jag vet inte, det var hur som helst mycket intressant.

(Fick för övrigt en rejäl genomgång av en överläkare på smärtklinik för bara några månader sedan där just felbelastningar i muskulaturen samt flertalet rörelseinskränkningar i både över- och underkropp konstaterades. Nästan 8 år efter min första olycka.)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.