Skoliosoperation

Sex år efter operation, ont i vänster sida av rygg

2013-03-13 01:59 #0 av: Wintsu

Hej!

Opererades för skolios på Sahlgrenska mars 2007 då jag var 18 år gammal. 

Redan efter operationen kände jag att skruvar på vänstra sidan av ländryggen skavde mer än de andra men tänkte att det skulle gå över. Nu, sex år senare lider jag fortfarande av att de skruvarna skaver. Nämnas bör att jag har haft problem med vänstersidan av kroppen sedan operationen. Efter operationen kände jag en molande, nästan ischiasliknande smärta i hela benet som försvann efter en månad. Nu kommer den oftast en gång i månaden men den är så jobbig, att jag får ta smärtstillande. Sedan har även min vänstra hand blivit halvt förlamad en gång när vi hade flyttat och jag fick bära tunga grejer. Kunde inte lyfta den alls men det försvann efter någon dag.


Sökte vård för två år sedan när jag kände att jag en dag hade känselbortfall i armen igen. Fick då träffa ortopeden här på huvudsjukhuset i Halmstad. Tilläggas bör är att det var samma läkare som inte ville skicka remiss till Östra sjukhuset/Sahlgrenska när jag bad om operation då översta kurvan var 58 grader sned. Jag fick då gå via en privatläkare som skickade en remiss till Östra sjukhuset i Göteborg, som i sin tur skickade remiss till Sahlgrenska. I alla fall, denna ortoped tittade på mina röntgenbilder och sa att jag ska lära mig leva med smärtan. Pratade med mig kanske två minuter och sedan gick han. Så då struntade jag att kontakta fler vårdcentral för alla remiss skulle ändå leda till honom.

I november tog jag kontakt med en sjuktgymnast som gav mig lite övningar så jag kunde träna upp styrkan i ryggan. I samband med det började jag att gymma. Det gick bra till en början, jag undvek de övningar och maskiner som gjorde att jag fick ont. Körde allt från löpning, cykling till pilatesövningar och styrketräning på maskiner.

Nu för två veckor sedan kände jag smärta i vänsterknät efter ett pass på gymmet. Tyckte att det var konstigt då jag inte provat någonting nytt, inga nya övningar/maskiner, inga tyngre vikter. Ignorerade den utan gymmade på. Nu har smärtan återgått till hela benet som blir varmt och pirrar/rycker och det känns som att jag är öm på hela vänstersidan av ryggen. De skruvar som skaver, ligger precis under en muskel så  när jag spänner den, får jag ont i ryggen och det går inte att inte spänna den, då det är muskeln vid ländryggen. Jag kan inte ligga på rygg utan att svanka, för då känner jag skruvarna mot golvet (om jag gör övningar tex). Jag känner även dessa skruvar när jag sitter mot en hård stolrygg eller står mot en vägg. Jag vet inte om dessa skruvar har något med mitt molande värk i benet att göra.

Frågan är nu vad jag ska göra? Ska jag kontakta Sahlgrenska? De sa att om man skulle ha några problem, är det först sin vårdcentral man kontaktar. Måste de få en remiss från Halmstad för att kunna behandla mig? Har någon erfarenhet av sådant?

Bifogar en bild på min rygg. Den är spegelvänd så de två skruvar till höger vid ländryggen är de som gör ont.

MVH

Susanna

Min blogg: http://sunriseinaries.webblogg.se

Anmäl
2013-03-13 08:10 #1 av: Juliasundstrom

Var det Rune som opererade dig? Jag tycker absolut att du ska kontakta Sahlgrenska och försöka gå den vägen, det är ändå de som opererat dig! De har fått en ny jättesnäll skoliossköterska som man kan ringa till och hon har hjälpt mig jättemycket! Så det är absolut värt ett försök i och med att du har så ont, för så ska du ju inte behöva ha det :)

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2013-03-13 08:48 #2 av: Wintsu

Nej, det var inte Rune. Det var en annan läkare vars namn jag tyvärr har glömt (sjukt dålig på namn) men han var 70 då när han opererade mig så har nog gått i pension.

Hur lång tid tar det innan man får komma dit, tror du? Antar att väntetiden är lång som vanligt. Jag läste på din blogg om du tog bort ena stagen. Jag har också funderat på det när jag haft ont men vet inte om ryggen blir mer sned av att det bara finns en stag.

Anmäl
2013-03-13 12:52 #3 av: Juliasundstrom

Ja okej! Om du har såpass mycket problem kanske du kan få komma dit snabbare, men ordinarie kötid är väl ca 6-7 månader. Men som sagt, tror absolut inte att du ska behöva vänta så länge :) 

Man blir inte snedare av att ta bort stag efter så lång tid, och om det händer så är det väldigt ovanligt! Det är nämligen så att stagen egentligen bara behövs under det första året, och sen är ryggen färdigläkt med all den benmassa de la i under operationen, så då håller den upp sig själv :) 

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2013-03-31 10:16 #4 av: Thiah

Ring till den där skolissköterskan och berätta om dina problem.  Ja menar, att ta bort skruvarna/stagen går ju åtminstoen, det har vi sett på minst 2 medlemmar här inne. :D

Jag blir så less när läkaren bara säger att man ska lära sig att leva med smärtan när dom oftast kan göra nått åt det. På mig förstördes ryggen totalt av en läkare som tyckte att man inget annat kan göra än sätta på en korsett. Det enda han därmed gjorde var att lassa över ansvaret för min skolios på mnina föräldrar istället för att skicka mig till en specialist. 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.