Skoliosoperation

Frågor kring Operation!

2012-07-04 23:42 #0 av: Louiseeee

Ursäkta, känner att jag ofta skriver trådar här. Men det känns som att folk som har varit med om det har vettigaste åsikterna angående sådana här saker med. Trots min fobi för sjukhus, läkare, nålar och allt det som hör till så har jag beslutat mig för att jag tänker kämpa för att få en operation och jag tänker inte ge mig förens jag fått en.  Mitt psykiska mående har drabbats så hårt av detta och jag känner att jag vill kunna leva på riktigt i framtiden utan att behöva älta över mitt utseende över ryggen och osymmetrin i midjan samt höfterna. Vill tillägga att jag ligger över 40 grader också.

Jag ska träffa min läkare i november, så mer exakta grader och om det blivit sämre får jag reda på då. Samt alla information och rekommendationer som han ger – det är ju trots allt han som känner mig rygg bäst rent mediciniskt. Som jag har sagt i föregående tråd så tänker jag inte opereras i mitt län, då de inte är speciellt erfarna på skolios. Ska be om att få en remiss till ett annat sjukhus i närheten – förstår att jag eventuellt kommer få längre väntetid eftersom jag inte bor i den kommunen, oavsett vilket sjukhus som det nu gäller. Men nu till min fråga. Jag kan förmodligen inte välja om jag får göra en främre eller bakre operation. Det kommer ju läkaren ha sista ordet om, egentligen. Men jag får väl säkert önska.

Min frågor är:
*Gjorde du en främre eller bakre operation?
* Har du mindre smärta än innan operationen?
* Hur blev resultatet rent estetiskt?
* Hur många grader rakare blev du?
* Hur lång tid tog det tills du inte kände av så mycket smärta (tänker på precis efter operationen här)?
* Vad är skillnaden mellan nu och före operationen?
* Nackdelar med operationen?
* Om du fick välja, hade du valt den motsatta operationen (Om du hade gjort en främre, hade du valt en bakre? Och om du gjort en bakre hade du valt en främre?)
* Hur många grader hade du på din krök och hur många kotor opererades?
* Ångrar du ibland att du opererade dig, eller känns det fortfarande jättebra?
* Har du någoting övrigt att tillägga? – Vad som helst.

Jag tackar så mycket på förhand för eventuella svar, jag skriver väl mest detta för att försöka få lite svar på mina frågor helt enkelt – så det ska kännas tryggare.

Anmäl
2012-07-05 00:25 #1 av: Anna

* Gjorde du en främre eller bakre operation? Jag gjorde en främre.


* Har du mindre smärta än innan operationen? Det har bara gått 3 månader för mig, så kan egentligen inte uttala mig om det riktigt ännu, men jag känner absolut en skillnad rent smärtmässigt nu än innan op. Även om jag fortfarande för ont är det en annan sorts smärta som antagligen beror på op och inte ryggen i sig, vilket är en enorm lättnad då jag hade väldiga problem med värk innan. T.ex kunde jag inte innan op gå på stan och shoppa en halv/hel dag utan att få riktigt, riktigt ont i rygg och höfter. För ett par veckor sedan var jag på stan en hel dag (utan smärstillande ska tilläggas), och det var första gången på 8 år som jag inte fick det minsta ont i ryggen... :) Det var givetvis en "bra ryggdag", men ändå!


* Hur blev resultatet rent estetiskt? Eftersom jag gjorde en främre är jag fortfarande svullen runt revben och bröstkorg där ärret går, så jag har inte uppnått det fullständiga estetiska resultatet ännu. Det dröjer nog ett par månader till innan svullnaden helt gått ner. Vad jag kan se är såklart att ryggen är rakare, jag har bra hållning, axlarna är jämna, likaså höfterna och midjan, och puckeln är mycket mindre (dock inte borta pga svullnaden).


* Hur många grader rakare blev du? Innan op hade jag 57 grader. Jag har inga papper med nya gradantal, men jag uppskattar att jag gick ner till runt hälften, så 25-30.


* Hur lång tid tog det tills du inte kände av så mycket smärta (tänker på precis efter operationen här)? Cirka 2 månader innan jag kunde leva normalt igen. De första 1,5 månaderna var fruktansvärda.


* Vad är skillnaden mellan nu och före operationen? Psykiskt är det en sådan sjukt stor lättnad att ha  det gjort! Levt med diagnosen i 8 år och gått och verkligen bävat inför operationen i ca 3-4. Nu är den äntligen gjord och jag kan gå vidare! Operationen, sjukhustiden, smärtan, rehabiliteringen m.m har även gjort mig starkare som person och jag vet att jag klarar mycket mer än vad jag tror. Jag är dessutom så himla stolt över hur fin min rygg blivit (hatade den innan) och älskar mitt ärr :)


* Nackdelar med operationen? Smärtan. Aldrig hade jag kunnat föreställa mig sådan smärta. Nu gjorde jag en främre op, som är smärtsammare än en bakre, men det var verkligen fruktansvärt. Olidligt. På något sätt, när man väl ligger där, tar man sig igenom det också. Och det ÄR värt det, även om det tar tid att känna sig normal igen efteråt.


* Om du fick välja, hade du valt den motsatta operationen (Om du hade gjort en främre, hade du valt en bakre? Och om du gjort en bakre hade du valt en främre?) Den första tiden efter op önskade jag att jag fått göra en bakre istället. Det var för att jag hade så otroligt ont i revbenen och lungan - något de som gör bakre operationer inte behöver uppleva på samma sätt. Nu i efterhand är det absolut värt besväret och jag skulle inte vilja göra en bakre nu.


* Hur många grader hade du på din krök och hur många kotor opererades? 57 grader, opererade 6 kotor (T6-T11).


* Ångrar du ibland att du opererade dig, eller känns det fortfarande jättebra? Nu ångrar jag mig inte längre. När smärtan var som värst ångrade jag mig hela tiden. Men idag är det absolut inget jag grubblar över längre, bara stolt över mig själv och glad att ha det gjort.

Hoppas du fick lite svar :)

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2012-07-05 10:04 #2 av: [NalaMeya]

Gjorde du en främre eller bakre operation? Jag gjorde en bakre.

Har du mindre smärta än inna operationen? Även om jag inte är helt färdigläkt, opererades i februari, så kan jag klart säga att jag har mindre ont nu efteråt. Innan hade jag ont i ryggen så gott som dagligen. Jag kunde inte gå till skolan eller sitta i soffan för länge innan det gjorde ont, och den smärtan har inte kommit tillbaka efter operationen.

Hur blev resultatet rent estetiskt? Det blev bra mycket bättre än jag först trodde! Puckeln och snedheten i axlar, höfter och skuldror försvann och vet man inte att jag har haft skolios skulle man nog inte märka det nu. Det finns fortfarande små "skoliosfel", men dom är små... ;)

Hur många grader rakare blev du? Innan operation var jag 55 grader, efteråt har ingen ny mätning gjorts men den skulle nog inte visa särskilt mycket.

Hur lång tid tog det tills du inte kände av så mycket smärta, efter operation? Skulle nog vilja säga ca 4 veckor. Det var i alla fall då jag kände mig stark nog att börja skolan igen. Det jobbiga efter en operation är att sitta längre stunder, man behövde vila ryggen ganska ofta i sånna fall, det var därför skolan fick vänta för mig i alla fall :)

Vad är skillnaden mellan nu och före operationen? Innan operationen mådde jag inte alls särskilt psykiskt dåligt, jag tänkte inte på min rygg särskilt ofta. Men jag känner ändå en viss skillnad till nu, nu kan jag prova och använda vilka kläder jag vill, min sittande hållning är mycket mycket bättre (det var den hållningen som avslöjade min skolios för klassen) och många andra saker. Sen så har allt mitt ryggont försvunnit, jag kan bli trött i ryggen men det gör aldrig riktigt ont. Innan operationen såg jag fram emot att opereras, det var liksom min stora dag. Jag visste att jag var stark nog att klara en så stor sak, och när jag gjorde det så blev det bara en bekräftelse på att jag hade rätt, vilket i sig gjorde mig starkare som person.

Nackdelar med operation? Det är väldigt lång läkningstid men det anser jag också är den enda nackdelen. Även om man känner sig stark nog att göra vissa saker, som att träna, får man inte det för läkarna m.m. Sen smärtan, visst det gjorde ont, men absolut inte mer än att jag klarade av det. Men min sjukhustid var förhållandevis enkel, jag hade inga större omplikationer eller liknande :)

Om du hade fått välja hade du gjort den andra operationen, främre? Nej det hade jag inte. Mitt krav av operationen var att min rygg skulle bli bra och att jag slapp att ha ont mer, och dom kraven uppnådde en bakre operation bättre än vad jag först hade hoppats var möjlig. Om jag hade gjort en främre: den smärtan och att mitt ena krav, att ryggen skulle bli så raksom bara var möjligt, inte skulle uppnås skulle inte vart värt det för min del. Men det beror ju på vilka krav man har själv :)

Hur många grader hade du och hur många kotor opererades? Jag hade 55 grader och jag opererade 11 kotor.

Ångrar du ibland att du opererade dig? Nej det gör jag inte. Jag skulle inte tillåta mig att tänka så. Efter operationen var jag så himla glad att allt det där med ryggen var över, och en operation är absolut värt det! :)

Har du något övrigt att tillägga? Inte mer än att jag hoppas att du får det bästa för din rygg och för dig!

Och ett tips om du skulle operera dig: Var tränad i hela kroppen. Jag kände att det hjälpte, framför allt i benen. Efter operationen när man ska böja sig ner och så så kan man inte till en början bara böja sig framåt i höften, eller vad man ska säga, och då är bra benmuskler bra ;) Men även en tränad rygg påskyndar läkningen :)

Lycka till nu!!

Anmäl
2012-07-05 10:33 #3 av: Louiseeee

#1 Tack så innerligt för att du ville dela med dig.

#2 Tack så jättemycket för att du också ville dela med dig, får jag fråga vad du tränade innan? Gymmade du eller höll du på med någon särskild sport? Eller sysslade du med något hemma? Dela gärna med dig!!

Anmäl
2012-07-05 12:22 #4 av: Thiah

* Gjorde du en främre eller bakre operation?

Jag har visst gjort en blandning. Har ärr på sidan av bröstkorgen samt längs med ryggraden.


* Har du mindre smärta än innan operationen?

Jaadu, den största skillnaden är nog inte smärtan för mig utan att lungorna nu fungerar någorlunda.  Det var längesedan jag gjorde min operation så någon direkt smärta innan minns jag inte.


* Hur blev resultatet rent estetiskt?

Skillnaden är enorm. Fick göra en andra operation för att ytterliggare ta bort puckeln som nu knappt syns.


* Hur många grader rakare blev du?

Innan op var jag 67 grader och nu är den största kröken 29.

* Hur lång tid tog det tills du inte kände av så mycket smärta (tänker på precis efter operationen här)? Jag var hemma från skolan i 3 månader så jag skulle säga dessa 3 månader.


* Vad är skillnaden mellan nu och före operationen? Allt Skrattande


* Nackdelar med operationen?

Eftersom min skolios var så svår har jag aldrig funderat på nackdelarna med operationen. Det var opereras eller vikas på mitten som gällde.


* Om du fick välja, hade du valt den motsatta operationen (Om du hade gjort en främre, hade du valt en bakre? Och om du gjort en bakre hade du valt en främre?)

Samma som ovan, hade inget val.


* Hur många grader hade du på din krök och hur många kotor opererades?

67 grader innan operationen i den största kröken. Opererade kotorna TH3-L3.


* Ångrar du ibland att du opererade dig, eller känns det fortfarande jättebra?

Min pappa sa att det var en glädje att höra mig gå i trapporna hemma utan att få andnöd. Så nej, trots mina 2 operationer och otaliga problem så ångrar jag mig inte.

 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-07-05 12:40 #5 av: Louiseeee

#4 Tack så jättemycket för du delar med dig.

Anmäl
2012-07-05 21:36 #6 av: [NalaMeya]

#3 Jag har hållt på med orientering i hela mitt liv i stort sett, så där kom det mycket benmuskler gratis eller vad man ska säga ;) Sen var jag väldigt aktiv i friskis och svettis innan operationen, där det är en mer allsidig träning. Nu vet jag att det är inte alla som gillar friskis och svettis men jag inbillar mig att det i alla fall hjälpte för mig. För i och med att jag annars bara springer är min överkropp inte så starkt tränad så jag tror den "allsidiga" träningen i alla fall var till lite nytta.

Sen är det ju lite olika hur man gillar träning eller inte :)

Anmäl
2012-07-06 23:46 #7 av: CamillaS

*Gjorde du en främre eller bakre operation?
Jag gjorde en bakre operation.

* Har du mindre smärta än innan operationen?
Hmm... Jag hade mindre ont i ryggen före min skoliosoperation än efter den. Så för mig fick jag snarare mer ont efter.
Men efter min andra operation när dom tog bort allting i ryggen så fick jag mindre ont igen.Obestämd

* Hur blev resultatet rent estetiskt?
Resultatet som så blev vel bra, jag minns faktiskt inte hur min rygg såg ut när skolios kröken var som värst.

* Hur många grader rakare blev du?
Jag hade 58,9 grader innan jag opererades och nu efter har jag 21,6 grader.
* Hur lång tid tog det tills du inte kände av så mycket smärta (tänker på precis efter operationen här)?
Oj det minns jag inte. Operarades första gången 2003. Men kan tänka mig att det var några veckor iaf.

* Vad är skillnaden mellan nu och före operationen?
Det positiva med första operationen var att jag blev så gott som helt rak i ryggen.

* Nackdelar med operationen?
Framför allt smärtan, den var inte rolig att leva med även om man klarar sig i genom den.
Men det som slår allt var att under min operation så lyckades läkarna på något konstigt vis skruva in en skruv fel även fast dom hade för borrat hålet till skruven så hamnade skruven mellan revbenen och in i aortan c:a 1 cm.
Jag levde med skruven där i 8 år tills jag en dag närmare bestämt 30 augusti 2011 blev påkörd av en bil bakifrån när jag körde moped.
Blev ambulanshelikoper in till sjukhuset och röngades från topp till tå. Dom såg det då på DT att jag ev hade en skruv som inte satt som den skulle och sen då genom en angiografi röntgen så blev det bekräftat. Så opererade bort all metall och skruvar pga det i januari 2012.

* Om du fick välja, hade du valt den motsatta operationen (Om du hade gjort en främre, hade du valt en bakre? Och om du gjort en bakre hade du valt en främre?)
Jag har inte tänkt på den frågan och vet inte riktigt om en främre operation hade påverkat mitt resultat annorlunda än vad det är idag. Men eftersom dom inte kan ta så många kotor vid en främre så är jag nog endå glad att jag fick en bakre op.

* Hur många grader hade du på din krök och hur många kotor opererades?
Hade 58,9 grader innan op. Operarade 8 kotor (TH4-Th12

* Ångrar du ibland att du opererade dig, eller känns det fortfarande jättebra?
Jag ångrar inte att jag opererade mig. Hade jag inte opererat mig så hade min krök bara blivit värre så egentligen hade jag vel inte så stort val. Men känner endå att det var rätt val att opereras.


Anmäl
2012-07-08 22:20 #8 av: Juliasundstrom

*Gjorde du en främre eller bakre operation?

Jag gjorde en bakre operation.

* Har du mindre smärta än innan operationen?

Det var bara 3 månader sedan jag opererades men en stor del av den smärtan jag hade innan har försvunnit. Nu har jag andra smärtor men de hoppas jag snart ska gå över när ryggen har läkt klart helt. Man får liksom mer ork i ryggen när den är rak, man  hänger inte och blir trött som innan.


* Hur blev resultatet rent estetiskt?

Jag tycker att det blev riktigt bra! Allt är mycket mer symmetriskt än innan. Jag vet inte hur men på något sätt lyckades min kropp bli en aning sned åt andra hållet men detta är inget som man kan se om man inte vet om det. Axlarna är näst intill jämna och likaså min midja. Det är superhärligt!


* Hur många grader rakare blev du?

Hade 46 och 31 grader innan och har nu 5 och 15.


* Hur lång tid tog det tills du inte kände av så mycket smärta (tänker på precis efter operationen här)?

Jag tror jag var på benen helt efter 3-4 veckor.


* Vad är skillnaden mellan nu och före operationen?

Skillnaden är enorm! Jag orkar så mycket mer, tex gå i stan en hel dag, stå, sitta osv. Innan blev jag så himla trött i ryggen med en gång.


* Nackdelar med operationen?

Det enda jag kan komma på är såklart smärtan när man är nyopererad men denna var inte så farlig så att jag inte klarade av det liksom. Utöver det kan det nog vara som det nämndes tidigare av kristin, att man inte kan göra allt som man vill, man måste följa läkarnas order om att ta det lugnt trots att man mår bra. Detta kan vara svårt.

* Om du fick välja, hade du valt den motsatta operationen (Om du hade gjort en främre, hade du valt en bakre? Och om du gjort en bakre hade du valt en främre?)

Jag hade lätt valt en bakre! Själva ryggraden blir rakare (Kanske inte själva kroppssymmetrin dock). Det är också ett lättare ingrepp där man inte får lika ont, eller problem med punkterad lunga osv. På så sätt slipper man ju den smärtan :)


* Hur många grader hade du på din krök och hur många kotor opererades?

Jag hade 46 på den som opererades och jag opererade 9 kotor. T5-L1.


* Ångrar du ibland att du opererade dig, eller känns det fortfarande jättebra?

Jag ångrar aldrig min operation. Inte ens när jag hade det som värst på sjukhuset ångrade jag mig. Det är det bästa som jag någonsin gjort i hela mitt liv och jag är så tacksam att jag fick möjligheten till ett bättre liv!


* Har du någoting övrigt att tillägga? – Vad som helst.

Jag tror att du inte ska Haka upp dig på vilken sorts operation som är bäst. Det kommer att lösa sig så fint och i slutändan kommer det kännas lika bra i ryggen vilken du än valde (tror jag ;) ). Jag har pratat med många tjejer som alla gjort olika operationer och i slutändan mår de lika bra allihop! :)
Lycka till med allt, jag är säker på att det kommer gå så fint så oavsett vilken sort det slutar med! :)

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.