Tankar och funderingar

Opereras av estetiska skäl?

2012-06-13 20:21 #0 av: Louiseeee

Hejsan!

Även om det låter fjantigt så är det någonting som tynger mig och jag är nästan säker på att fler kanske har haft liknande tankar.

Jag är en tjej på 17 år. Jag har en skolios på 43 grader, vilket är lite på gränsfallet till att behöva opereras eller inte. Jag har i princip aldrig ont och jag är ytterst tacksam för det. Ändå, vissa dagar så klarar jag verkligen inte av att titta på mig själv och min kropp, tycker alla kläder ser förjävliga ut, rent ut sagt. Klarar inte av att ha någonting på mig för jag känner mig så jävla sne och ful helt enkelt.

Pga min unga ålder så är det ju inte speciellt sent för mig att opereras, tror jag har goda förutsättningar till att återhämta mig väl om allt går som det ska.

Men är det värt att gå igenom en sådan stor operation för att rätta till själva utseendet? Hur mycket blir faktiskt rakare och jämnare? Det är i princip min midja som är ojämn. Har en jättefin kurva på ena sidan. Men den andra är helt spikrak. Och det gör mig alldeles gråtfärdig, vet hur töntigt det kanske låter.

Att jag bekymrar mig över utseendet när det finns folk med skolios som faktiskt har riktigt ont. Men jag är helt kluven och vet inte alls vad jag vill göra. Jag känner bara att jag vill kunna titta på mig själv utan att behöva äcklas och hata mig själv, och det känns som om jag skulle kunna opereras om jag fick veta att jag blir rakare och jämnare i kroppen. Förväntar mig inte att bli helt rak, men i alla fall så man kan se skillnad.

Känner att jag bara har svamlat nu och vet inte vad jag är ute efter. Är det värt att operera sig för man är missnöjd med utseendet och det estetiska, fast man egentligen inte drabbas av det rent fysiskt? Jag blir ju dock skadad psykiskt av det.

Anmäl
2012-06-13 21:00 #1 av: Anna

Först och främst känner jag så väl igen mig. Jag hade 57 grader innan operation och har mått otroligt psykiskt dåligt över min ryggs utseende i alla år. Så det är inte speciellt konstigt att du känner att du vill operera dig "bara" pga det estetiska.

Men absolut är det ett stort och svårt beslut. Det är en tuff och omfattande operation, för att inte tala om smärtsam. Det är dessutom en lång och jobbig rehabiliteringstid innan man känner sig någolunda normal igen. Sedan finns det ju alltid risker med att operera sig. När du väl vaknar efter operationen lovar jag att du kommer ångra dig rejält - men man tar sig ju igenom det också, och sakta men säkert försvinner smärtorna.

Jag hade t.ex inget val till operation, min krök var så stor att den hade fortsatt krökas hela mitt liv, och dessutom hade jag riktigt svåra smärtor (och nedsatt lungkapacitet) pga skoliosen. Det har gått 2,5 månader sedan min op och det är fortfarande riktigt tufft. Dock börjar det absolut bli värt all smärta nu, när man faktiskt börjar märka resultat. Min midja är jämnare, axlarna i samma höjd, skulderbladen likaså. Det är absolut en skillnad rent estetiskt också, inte bara inombords.

Om du mår väldigt psykiskt dåligt över din rygg skulle jag rekommendera att du ordnar så du får remiss till en specialist som kan besvara dina frågor och ge sin professionella åsikt. Men du ska veta att du inte är ensam.

Lycka till Glad

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2012-06-13 21:45 #2 av: Louiseeee

Tack så fruktansvärt mycket för ditt svar, det var vad jag behövde. Bor i en liten stad så jag vet inte om de har någon speciell skoliosspeciallist här men kanske blir ivägskickad till något annat sjukhus, känns ju bättre att hamna hos någon som vet vad de håller på med.

Jag förstår självfallet att det är en fruktansvärd smärta och att det är en riktigt lång process, så jag vill liksom inte att någon tror att jag inte visar respekt gentemot de som opererar sig, för jag vill inte ge bilden av att jag tror det är jättelätt. För det vet jag att det inte är.

Det känns bara som att om jag ska leva med en kropp i resten av mitt liv så vill jag försöka trivas lite bättre och inte bryta ihop totalt vissa dagar när jag tittar på mig.

Anmäl
2012-06-13 22:17 #3 av: CamillaS

Men vad säger läkarna om din rygg då? Har du korsett nu eller har du någon behandling mot din skolios. Vet du om den kommer att fortsätta öka? 43 grader är ju verkligen inte långt ifrån 45 där dom ofta drar gränsen för att man bör opereras, annars brukar ryggen fortsätta kröka sig.
Jag hade själv 58 grader när jag opererades, men som Attlid sa så var det inte mitt eget val utan det var nödvändigt.

Men som sagt har du gått till någon läkare och pratat om dina tankar?

Anmäl
2012-06-13 23:01 #4 av: Louiseeee

Jag hade korsett i ett år men det hjälpte inte eftersom läkaren sade att jag var färdiväxt, så han tyckte det var onödigt att fortsätta plåga mig själv med korsett.

Gävle är väl inte den bästa staden när det gälle sjukvård, har inte fått speciellt mycket information om min rygg, såg en läkare sist för ca 2 år sen tror jag och då sa han att han skulle skicka ut en tid för röntgen när jag fyllt 16. Har varit 16 i ca 7 månader nu, och vi har ringt dit men ingeting verkar faktiskt hända. Eftersom jag sagt att jag inte har några dessvärre problem förutom det utseendesmässiga, så kanske de inte tar det speciellt allvarligt.

Känns ju illa om jag ska behöva ljuga för att bli opererad om de inte skulle ta mig på allvar för att jag mår som jag mår angående själva utseendet. Jag får be min mamma eller pappa ringa dit och höra igen vart min röntgen och läkartid tog vägen. Känns inte som om de bryr sig speciellt mycket, men så är det med nästan allt angående sjukvården i Gävle.

Anmäl
2012-06-14 07:38 #5 av: Juliasundstrom

Det är en jobbig och smärtsam operation och rehab, men om du mår dåligt över utseendet så tycker jag verkligen att du ska överväga det! :) Jag mådde också dåligt över det estetiska, men främst var det smärtan jag hade problem med. Dock hade jag inte heller något val då min rygg skulle fortsätta att kröka sig.

Men ja, om du verkligen vill så tycker jag absolut att du ska göra det! :) Även om man känner sig väldigt dålig efter operationen så kommer det att bli bättre och bättre och man märker hur mycket det var värt det.

Lycka till!

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2012-06-14 11:22 #6 av: [NalaMeya]

Jag håller med om att rehabiliteringstiden är lång och att man hade ont dom första veckorna, men jag har ALDRIG ångrat min operation! Jag var också tvungen till operation men det var också en operation jag gått och längtat till i flera månader.

Innan hade jag en c-kurva på 55 grader som syntes väldigt mycket. Hade aldrig psykiskt ont av det men man kom ju aldrig i från det där med att kläderna aldrig passade och allt sånt...;) Nu efteråt är jag nästan helt rak och vet man inte hur jag såg ut innan och på så sätt kan lägga märke till små "skoliosdetaljer" så ser man inte längre att jag är sne. Operationen var för mig något bra och resultatet blev super!

Sen vill jag inte säga att du ska göra si och så för det är upp till var och en, men jag kan säga att du troligtvis inte kommer ångra dig i efterhand :)

Lycka till nu!

Anmäl
2012-06-14 18:59 #7 av: nemesisme

Jag håller på att genomgå exakt samma sak! dock gör min skolios även riktigt ont.

Faktiskt igår var jag o pratade med en specialistkirurg 50mil bort för att konsultera en operation.. HAN tyckte att jag inte skulle operera mig men han fattade inte heller hur ont det gör.

till slut sa han att det är dock mitt beslut o att jag skulle tänka på det. Ska tillbaks o prata med honom 15 oktober o jag tänkte försöka bestämma vad jag vill göra tills dess.. är nästan helt övertygad om att en operation  skulle göra mig nytta på många sätt men man vill ju vara säker o samtidigt så skrämmer det hela mig lite..

min skolios ligger på 50 grader på båda krökarna

Anmäl
2012-06-14 19:19 #8 av: Louiseeee

Tack till er alla som är så vänliga och stöttande.

 

#7 Ja, absolut. Det skrämmer även mig, flera gånger tänker jag ju på det här och det gör nog de allra flesta som ligger på gränsfall eller de som opereras. Som sagt, jag vet verkligen vilken smärta det lär vara under hela läkningsprocessen och att det är ett stort beslut..
Men man lär försöka tänka vad som blir bäst för en i längden.

Du har ju lite mer grader än mig, jag skulle rekommendera dig som har riktigt ont att opereras ändå. Har hört att över 45 så är risken för att kröken fortsätter att öka väldigt mycket större, jag har ingen erfarenhet av det eftersom jag inte är opererad och beslutet är ditt att ta. Men jag skulle tro att om du vill bli lättad från smärtan också så vore nog operation att föredra, men det är min personliga åsikt. Vart bor du någonstans och vilket sjukhus har du kontakt med? - Om du vill dela med dig.

Anmäl
2012-06-14 21:06 #9 av: nemesisme

#8 Ja exakt, man kollar ju på det hela i längden o när man tänker så VILL man eller jag iaf bli opererad.

Själv har jag aldrig blivit opererad för ngt eller blivit sövd så jag har ingen aning alls om vilken sorts smärta man har efteråt. Jag har aldrig ens brytit benet eller så :P

Jag bor i Italien utanför Rom i Civitavechhia :) men jag åker över hela landet till Bologna där specialisterna finns för OM jag vill göra detta så vill jag att det ska vara den bästa av dem bästa jag kan få tag på.

Ang att du vill operera din skolios för estetiska själ...gör du någon sport eller så?

jag har provat allt möjligt men det allra bästa har varit pilates o det hjälper faktiskt väldigt mkt utseendemässigt oxå!

du kan ju alltid prova om inte annat så är det bra att vara i form inför en operation tror jag, man återhämtar sig bättre.

Anmäl
2012-06-14 21:22 #10 av: Louiseeee

#9 Har inte heller varit med om någon större operation. Dock har jag brutit de flesta benen i kroppen genom åren, så det har jag i alla fall varit med om, även om jag inte vet att den smärtan är någonting jämfört med den man får när man opererats.

Jag vill helst också få tag på någon speciallist här i sverige då. Jag bor ju dock närmast Akademiska sjukhuset i Uppsala och det finns en vid namn Håkan Jonsson (tror jag) som har hand om barn/ungdoms ortopeden med ryggproblem/skolios. Han hade faktiskt utfört en hel del sådana operationer, kan inte siffran i huvudet. Men det lutar väl ditåt i sådana fall, även om jag är nyfiken på den operationen som görs i Linköping. När man går in genom sidan. Så vitt jag vet är det en mycket mer smärtsammare läkningsprocess, men i längden tror jag man har mer rörelse kvar. Jag har som sagt ingen erfarenhet alls, men det är vad jag hört/chansar på själv.

Jag håller på med rockringar sen flera månader tillbaka! Underbar träning. Men ska definitivt pröva pilates när du säger att det hjälper utseendesmässigt, det kanske hjälper mig, då mitt största bekymmer är själva utseendet på mig och inte smärtan. Rent tekniskt så stör inte själva ryggutseendet mig utan mer själva osymmetrin på midja och höfter. Och att kläder sitter så konstigt. Speciellt sådana som sitter lite tajtare. Men jag ska absolut titta upp tutorials. Tusen tack för tipsen.

Anmäl
2012-06-14 21:27 #11 av: Anna

#10 Jag opererades i Linköping, från sidan. Otroligt jobbig läkningsprocess, har fortfarande problem med väldigt ömma och svullna revben m.m, men de tar ju precis som du säger färre kotor än vid bakre ("normala") operationer, vilket gör att du behåller mer rörelse.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2012-06-14 21:33 #12 av: nemesisme

#10 No probs ;)

När jag bodde i Sverige (Lund) så hade jag Ralph Hasserius som läkare o han var toppen på alla sätt! han är även en av europas bästa kirurger inom skolios o han reser inte bara runt i sverige o opererar men även till andra länder. dock har jag inte lyckats å tag honom härifrån. Om du är intresserad så är hans Kontor i Malmö på MAS.

Ja det dära med tajta tröjor är hemskt! på mig åker de tom ofta upp på sidan som går in på mig.

Om du vill se fler bilder eller så kan du kolla in min stora blogg www.italygirl.blogg.se vanligtvis skriver jag allt där

Anmäl
2012-06-14 21:37 #13 av: Louiseeee

Tänkte slänga in en fråga ifall du har någon bra pilates tutorial som liknar sättet du tränat på?!

Anmäl
2012-06-17 17:39 #14 av: Thiah

#1 får jag sätta den bloggen i våran nålade bloglista?

 

Jag tycker att estetiken är ett helt vettigt skäl till att operera sig när man ändå har en såpass rejäl krök som du har. Min andra operationer klassades som plastkirurgi men den har nog gjort underverk för mig och min skoliosrygg.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-06-23 12:12 #15 av: CamillaS

Hoppas det blir bra för dig i slutändan hur det nu än slutar.
Du får gärna fortsätta att uppdatera oss hur det går med din skolios. Det kan vara bra läsning för dom som har samma problem och tankar som du har.

Anmäl
2012-06-23 16:09 #16 av: Louiseeee

Har pratat med några läkare som är mer inriktade på skolios och de säger att de inte opereras för estetiska själ, känns så löjligt ifall jag ska behöva ljuga om att jag har ont. Känns inte direkt som de vet om hur dåligt och hur blockerat mitt sociala liv faktiskt blir av det hela. Självklart ska jag uppdatera om hur det går. Pga att jag börjar i ny skola i år så vill jag inte opereras förens jag gått ut det här året, känns det som. Har legat efter så mycket och behöver verkligen vara i skolan. Så förmodligen så blir det väl ingen eventuell operation om förens ett år.

Anmäl
2012-06-24 11:41 #17 av: CamillaS

#16 Har hört det jag med att man brukar bara opereras om man har en skolios som kräver det och inte för estetiska själ. Men förstår att du vill det. Men läkarna tycker vel typ att det kostar för mycket pengar eller så för sådana operationer som egentligen inte behöver göras i deras tycke.

Jag blev opererad för att jag hade en stor krök. Men skulle min midja vara väldigt sned och jag känna mig obekväm med min kropp så skulle nog jag också ha velat opereras bara för att få midjan rakare.

Anmäl
2012-06-24 11:52 #18 av: Juliasundstrom

Jag känner en som fick opereras pga kosmetiska själ som inte hade en speciellt stor skolios. Dock är det inte många läkare som gör det men hittar man en bra så ska det gå. Dessutom kan du nog om du verkligen verkligen vill, få en operation. Men som sagt det beror helt på läkaren osv :)

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2012-06-24 14:22 #19 av: Louiseeee

Vet du vart hon opererades?

Anmäl
2012-06-24 15:01 #20 av: Juliasundstrom

Hon opererades i Göteborg av samma läkare som tillslut opererade mig :)

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2012-06-24 17:25 #21 av: CamillaS

#18 Där ser man, men som du skriver så är det inte många som gör det även om dom finns. :)

Anmäl
2012-07-03 08:35 #22 av: Louiseeee

Ville bara säga att jag har fått läkar och röntgentid i början på november! Känns ganska långt dit, men samtidigt är det skönt att jag har en tid så det verkligen blir av.

Anmäl
2012-07-07 00:08 #23 av: CamillaS

#22 Skönt att du fått en tid, även om den är långt fram så händer det iaf något.

Anmäl
2018-02-01 08:58 #24 av: Elin Wikner

Hej!
Jag är en tjej på 19 år som sitter i samma situation som du gjorde. Jag har en S-formad skolios och den största kurvan ligger på 44 grader.
Stör mig på mitt utseende varje dag och kan aldrig sitta rakt på en stol eftersom ryggraden har en rotation och mitt ena skulderblad pekar utåt.
I stockholm har de sagt ett klart och tydligt nej till operation, medans i Göteborg sa de ja.
Min fråga till dig är om du gjorde operationen? Och om den blev bra? Känner du några smärtor eller ångrar dig?
Jag är väldigt kluven om jag verkligen vill göra operationen. Vill verkligen inte få problem med smärtor i ryggen efteråt, eftersom i dagsläget har jag inte så mycket smärta. Bara någon gång i månaden. Men samtidigt vill jag så gärna få en rakare rygg och kunna sitta rakt i ryggen på en stol!

Anmäl
2018-02-01 09:18 #25 av: Thiah

Tråden är väldigt gammal men jag kan svara dig i alla fall.

Min rotation, som var ganska kraftig, finns kvar. Jag har fortfarande svårt att sitta rakt på en stol. Det är svårt att fixa själva rotationen då den involverar hela din överkropp. :/

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2018-02-01 09:44 #26 av: Elin Wikner

Vadå tråkigt att höra. Hur många grader var din skolios innan operationen? Gjorde du en steloperation på hela ryggen? Eller sparades några kotor upptill? Blev det lite mindre rotation eller ingen skillnad alls?

Anmäl
2018-02-01 12:15 #27 av: Thiah

Jag hade mycket skolios på alla sätt och vis. Var vid 80grader och kraftig rotation. Har några lediga kotor uppe och nere men det är inte mycket.

Det kanske har blivit någon minskning men jag vet inte. Har ännu mycket och tydlig rotation

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2018-02-01 12:15 #28 av: Thiah

Jag hade mycket skolios på alla sätt och vis. Var vid 80grader och kraftig rotation. Har några lediga kotor uppe och nere men det är inte mycket.

Det kanske har blivit någon minskning men jag vet inte. Har ännu mycket och tydlig rotation

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2018-02-06 20:39 #29 av: Elin Wikner

Är du nöjd med din operation även fast du inte blev av med rotationen? Känner du några smärtor efter operationen?  Eftersom jag själv inte har så mycket smärtor, blir jag lite orolig för att få det av en operation, alltså efteråt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.