Skoliosoperation

Neurokirurg/ryggkirurg!

2012-05-14 22:26 #0 av: KemKajsa

Hej!

Tillhör det vanligheten att man blir kallad till Neurokirugen inför en eventuell skoliosoperation?

Jag trodde jag skulle tillbaka till min ryggortoped på återbesök efter jag gjort MR, och jag med honom skulle diskutera eventuell operation. Fick nu en kallelse till Neurokirugen istället!?? och inget har jag hört från ryggortopeden! Försökte få tag på honom idag men det var tydligen svårt för han jobbade inte så mycket...

Är det hur skoliosoperationen kommer gå till Neurokirugen vill gå igenom med mig?

Är det ryggkirurg eller neurokirurg som utför skoliosoperationer?

Kajsa

 

Anmäl
2012-05-17 09:34 #1 av: Thiah

Neurokirurgen behövs eftersom det är så mycket nerver i ryggraden (gissar jag på). Jag fick göra en massa tester just för att reda ut hur mitt nervsystem såg ut. Gjorde MR och ett annat test där jag hade en hatt med elektroder på skallen. Man så ganska lustig ut Flört

 

Själva operationen utförs väl sedan av en ortoped, eller så kanske dom är flera?

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-05-17 11:21 #2 av: Juliasundstrom

Jag tror inte jag hade något med neurokirurgen att göra men det kan ju vara olika beroende på vart i sverige man ska opereras :) Det har ju lite med kotpelaren att göra så det är kanske rutin där du ska opereras:)

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2012-05-17 12:02 #3 av: Anna

Jag hade kontakt med neurokirurgen i anslutning till att jag blev inlagd för operation, men jag blev aldrig kallad dit efter någon av mina MR... Vilket sjukhus tillhör du? Kan ju vara rutin just där du bor.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2012-05-17 12:27 #4 av: Thiah

Sen kanske det har med hur svår operationen förväntas bli? Jag med min stora krök var ju ett problem eftersom nerverna följt med ryggraden och därmed lätt kunde skadas när kotorna rätas upp.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-05-20 21:05 #5 av: KemKajsa

@Attlid. Går hos ortopeden är på KS Huddinge. Neurologen jag är kallad till är på KS Solna.

@Thiah. Ja, MR:en måste ju ha visat något som indikerar en neurologinsats kan man tro!

Eller egentligen ingen ide att spekulera, jag får veta på onsdag när jag varit där! :-) Hoppas bara neurologen inte har dåliga nyheter!

Anmäl
2012-05-20 21:24 #6 av: Anna

Hör av dig och berätta hur det går! Lycka till :)

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2012-05-21 11:04 #7 av: Thiah

#5 där gjorde jag min andra operation. Helt okej ställe :)

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-05-23 23:10 #8 av: CamillaS

Minns inte om jag hade kontakt med neurokirurgen.Obestämd Men gjorde också min andra operation på KS i Solna. Dom är trevliga där. :)
Vem har du som läkare där om man får fråga?Glad

Hoppas det har gått bra idag och att det inte blev nå dåliga nyheter.

Anmäl
2012-05-28 22:24 #9 av: KemKajsa

Det var lite som jag misstänkte... MR:en hade visat att jag tydligen har en fet filum terminale!

Som jag förstod det, betydde det att jag har fett i ryggmärgens sluttråd. För att göra en skoliosoperation behövs då en neurokirugisk insatts och "lösgöra" ryggmärgen från fettet så ryggmärgen kan följa uträtningen av ryggraden.

Att man har fett i filum är tydligen en medfödd "missbildning" (och inget som hade med min kost att göra ;-))

När och hur skoliosoperationen blir av ska jag komma överens om med ryggkirurgen på KS Huddinge, och när vi bestämt när och hur, så kommer neurokirurgteamet dit och gör "lösgörandet" av ryggmärgen vid samma operation.

Så nu väntar jag på att få komma tillbaka till Huddinge Rygg och få reda på hur planerna ser ut! Får ringa och ligga på lite till (har dock redan ringt och efterfrågat återbesökstiden 3 gånger utan att få någon...)

@CamillaS. Neurologen på KS Solna heter Adrian och Ryggkirurgen på KS Huddinge heter Paul. Kommer inte ihåg nu vad de heter i efternamn, men ska leta reda på papprena det står på!

Så du blev opererad på KS i Solna? Jag trodde inte att dem hade ryggkirurger som utförde skoliosoperationer där, och det var därför jag fick åka till Huddinge, bor nämligen norr om stan och har närmare till Solna!?

@Thia. Blev du opererad på Huddinge eller Solna?

Kajsa

Anmäl
2012-05-29 11:42 #10 av: Thiah

Kajsa: på båda. 1996 på ks i solna, sen slogs sjukhusen ihop och 2OO3 fick jag opereras i huddinge. :)

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-05-31 21:14 #11 av: CamillaS

#9 Ja det blev jag. Första gången 2003 blev jag opererad på Huddinge av Helena Saraste. Sen 2012 blev jag opererad i Solna även då utav Saraste. Hon är en utav skolioskirurgerna som jobbar där. Hon åker mellan Huddinge och Solna men tror hon är mest på Huddinge.

Anmäl
2012-06-01 17:12 #12 av: Thiah

Solna och Huddinge har, vad jag förstått, slagits ihop vilket gjorde att ortopeden nästan helt flyttade till huddinge. Skolios patienter idag blir väl opererade i huddinge och inte i solna mera.  Det var pga denna sammanslagning som gjorde att mina skoliospapper tappades bort och sen hittades igen 7 år senare.  Jag borde nämligen opererats ganska snart efter 98 men erm.. ja. 7 år senare hittade de mina papper och så tog det lite över 3 månader från första besöket till operationen igen. De skämdes väl lite...

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-06-01 17:41 #13 av: CamillaS

#12 Konstigt i såfall borde ju jag ha opererats på Huddinge. Iuf samtalade dom länge och väl om det skulle bli Solna eller Huddinge och tillslut bestämde dom sig för Solna iaf.
Kanske är som du säger endå.

Anmäl
2012-06-01 19:25 #14 av: Thiah

Det kanske bara är skoliosdelen som flyttats helt. Du var ju ett special fall när du gjorde din andra op. Kanske var det IVA, specialister och annat som avgjorde vart du opererats.

Detta med sammanslagningen var något dom sa till mig när dom skämdes för att ha tappat bort mina papper + varför jag hamnade på huddinge istället för solna som första gången.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-06-01 20:56 #15 av: CamillaS

#14 Jo så var det nog. Dom sa det iuf till mig att dom behövde tillgång till en speciell operationssal.

Ok, ja jag tycker att dom kan vara väldigt virriga på det där stället. Tur att dom hittade dina papper tillslut iaf.

Anmäl
2012-06-01 21:22 #16 av: Thiah

#15 kan meddela att dom skämdes sen.  Fick operations tid inom 3 månader från första besöket denna gång också. Fick bara vänta 7 år på första besöket Flört

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.