Skoliosoperation

Varför opereras man?

2012-03-31 20:30 #0 av: [CajsaBajsa]

Jag undrar vad det är som gör att en läkare bestämmer att en skoliosrygg ska opereras, och hur man vet att det är skoliosen som orsakar smärta och inte något annat.

Jag undrar för jag har haft stora problem med ont i ryggen i två år nu. Innan dess har jag knappt märkt av att jag haft skolios, inte haft någon smärta alls, trots att jag har ca. 45 grader både i bröst- och ländrygg. Jag har tjatat på läkare och sjukgymnaster att jag har väldigt ont, men allt de säger är "Testa sjukgymnastik ett tag till. Det enda man kan göra åt en skolios är operation, men det är ett jättestort ingrepp så det vill man inte göra". Jag har alltså hållt på med sjukgymnastik i nästan två år, det har blivit lite bättre men jag har fortfarande så stora problem att det förstör mitt liv. Jag är 26 år nu så korsett går inte, jag har heller aldrig haft det eftersom skoliosen inte upptäcktes i tid. Inte ens läkarna kan säga om min smärta och mina problem beror på skoliosen eller något annat, men vad det i så fall skulle vara vet de inte. Annat än att någon disk antagligen ligger fel och påverkar nerver, men att justera den har inte gett några långvariga förbättringar.

Anmäl
2012-03-31 23:06 #1 av: Thiah

Min skolios höll på att döda mig så en operation var oundviklig. Men jag skulle säga (helt min egen åsikt) att du är en kandidat för en operation eftersom att smärtan inte ger med sig. En skolios gör ont, speicellt vid högre grader.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-04-01 07:50 #2 av: mickan.a

Känner igen mig så! Fick också höra att värken inte berodde på Skoliosen och att en operation var förenat med för många risker. Jag var dessutom för gammal för operation. Kämpade med träning och behandligar i 5 år innan jag till slut fick komma till en specialist som bedömde att det visst fanns skäl för operation. Jag är 34 och mina krökar var ca 45 och 25 grader, så mitt råd är att du ser till att få en riktig bedömning av en ortoped som är van att bedöma skoliosen. Alla andra i Primärvården verkar avråda operation, men ibland är det bästa lösningen! Lycka till!

Anmäl
2012-04-01 16:01 #3 av: [NalaMeya]

Den största anledningen till att man opererar är ju om man har kommit upp i sånna höga gradantal att ryggen beräknas bli värre och värre, alltså att kröken inte slutar växa. För väntar man FÖR länge med operation blir ryggraden stel och därför svår att operera rak. Men också för att det gör ont, vilket det verkligen gör! :)

Jag tycker du ska gå till någon som verkligen kan skolios och verkligen kräva hjälp, för det är lätt att säga att det inte beror på skoliosen men då kan man ju undra vad det beror på istället, för du har ju ändå ganska stor krök. :)

Men jag hoppas att det löser sig för dig!

Anmäl
2012-04-01 21:15 #4 av: [CajsaBajsa]

Tack för alla svar och tips! Jag ska få komma till skoliosavdelningen på Salgrenska, men det är jättelång väntetid.

Förresten så skyller läkare och sjukgymnaster också på hållningen, "Tänk på hållningen" säger de. Men jag tänker inte på något annat och har bra hållning.

Anmäl
2012-04-02 15:52 #5 av: Juliasundstrom

Sahlgrenska är jättebra! :)

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2012-04-02 16:49 #6 av: [NalaMeya]

Håller med Julia Sahlgrenska är grymma! ;)

 

Anmäl
2012-04-03 10:53 #7 av: [CajsaBajsa]

Det låter lovande! Glad

Men är det ingen som kan svara på hur man vet att det är skoliosen som orsakar smärta och problem?

Anmäl
2012-04-03 10:55 #8 av: [CajsaBajsa]

Alltså det är inte så att jag går omkring och vill opereras, jag slipper verkligen gärna det. Men att gå i flera år och kämpa med sjukgymnastik och arbetsträning som inte leder någon vart, när operation skulle vara det enda som faktiskt hjälper, då är det ju en annan sak. Men då måste man veta att det blir bättre och att det inte är något annat som orsakar problemen.

Anmäl
2012-04-03 12:52 #9 av: CamillaS

#7 Jag tror nog att det är en väldigt svår fråga att svara på då alla är individuella.
För mig sa dom att min smärta inte berodde på skoliosen eller det sista jag hörde pga stagen och skruvarna. Men nu när dom tagit ut dom så känns det faktiskt som att smärtan blivit lite bättre så jag vet inte vad jag ska tro själv.

Om ryggen fortsätter att kröka sig så kan den även påverka inre organ, man kan få svårare att andas eller andra problem med organen. Men då talar vi om riktigt stora krökar.

Visst innebär operationen ett stort ingrepp och man vill såklart inte göra den. Men går allting bra så har man ont ett tag men sen blir det ju bara bättre och bättre för varje dag.
Jag hoppas att du inte behöver opereras, men om du endå måste det så kommer det säkert att gå bra. Glad

Anmäl
2012-04-03 15:40 #10 av: [NalaMeya]

#7 Jag tror också att det kan vara lite individuellt, men om det onda sitter/är just där din krök är så är sannolikheten stor att det är på skoliosen det beror. Även fast att man har ont i hela ryggen kanske det är värst runt kröken, om du förstår vad jag menar ;)

#8 Förstår om du inte vill opereras, men om du hela tiden behöver gå runt och ha ont skulle jag nog ändå valt operation. Jag opererades för sex veckor sedan på Sahlgrenska och är enormt nöjd. Till skillnad från dig VILLE jag operera mig för jag hade ont av skoliosen dagligen, blev enormt glad när jag fick beskedet och har inte alls det där jobbigt onda längre. Dock är det kanske svårt att säga än i och med att det inte har läkt klart och så men redan nu känns det bättre. Jag tror inte du kommer bli missnöjd om operationen skulle vara den enda lösningen :)

Anmäl
2012-04-03 18:33 #11 av: [CajsaBajsa]

Det är just vid den största kröken jag har ont. Det till och med gör ont när jag petar på ryggraden där. Men ändå säger de att det inte finns något som säger att det beror på skoliosen.

Alltså jag är inte emot operation. Om någon läkare sa att det är skoliosen som orsakar problemen, då skulle jag inte tveka att opereras.

Anmäl
2012-04-03 19:22 #12 av: Thiah

Har du ont runt den största kröken skulle jag absolut misstänka skoliosen. Du har ju prövat så mycket jmsjukgymnastik redan att man tycker andra problem borde löst sig.

Jag hoppas du får bea hjälp på sahlgrenska trots att det är lång väntetid. Glad

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-04-03 20:28 #13 av: [NalaMeya]

#11 Det låter faktiskt som att det skulle vara skoliosen som orsakar det onda, synn att ingen riktigt vill tro på dig när du säger det bara... Jag hoppas verligen det löser sig för dig! :)

Anmäl
2012-04-03 21:41 #14 av: [CajsaBajsa]

Tack för ert stöd! Glad

Anmäl
2012-04-05 19:14 #15 av: [ElisabethYL]

Önskar dig lycka till! (Eller vad man nu ska säga) Har inte varit på Sahlgrenska själv (bor i ett annat landsting), men hört en hel del gott om de av folk jag känner som varit där..

Skulle också gissa att din värk beror på skoliosen och hoppas att det löser sig för dig!

Anmäl
2012-06-02 14:06 #16 av: Agnez94

Jag var 17 när jag opererades med en krök på 62 grader. Men jag förstår dig som haft 45 i så många år. Det är inte kul och det är sant att sjukgymnastik hjälper endast lite grann vid kraftig skolios. Hoppas allt gick bra, jag själv mår mycket bättre efteråt.

Anmäl
2012-06-02 16:19 #17 av: [CajsaBajsa]

Tack! :)

Jag har fortfarande inte fått någon tid än :(

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.