2013-09-02 19:35 #0 av: CamillaS

Varje månad har vi här på skolios iFokus en medlem som får svara på lite frågor och berätta lite om sig själv och sin skolios. Denna månad blev det sandrasoederlund, läs här vad hon svarade.

Hur fick du reda på att du hade skolios och i vilken ålder?
Jag fick reda på att jag hade skolis då jag var 13 och gick i sjuan. En skolsköterska upptäckte då att min ryggrad var lite sned under en sådan där rutinkontroll och skulle ställa mig i kö till ortopedkliniken på sjukhuset. Men hon glömde bort det och jag fick därför inte träffa en läkare mer än ett år senare, och under den tiden hade mina krökar utvecklat sig till 50-gradiga.

Är du skolios opererad?

Ja, jag stelopererades 2010, då jag gick första året av gymnasiet. När jag opererades var mina krökar 56 och 54 grader och jag har tvärr glömt hur mycket av krökarna som blev kvar efter operationen. 2012, förra året opererades jag igen och gjorde en korrigering av några skruvar som tröck mot nerver som gjorde att jag hade svårt att gå.
 
Har du haft eller har du korsett?
Nej, jag hade aldrig någon korsett. När jag först kom till en läkare var mina krökar redan så pass stora och min växtperiod slut, så det enda alternativet var i princip steloperation.

Hur stor krök har du på din rygg just nu?
Som sagt kommer jag faktiskt inte ihåg, men jag skulle tippa på att den största är kring 20 grader möjligtvis. :)

Vilket sjukhus går du till för kontroller?
Jag opererades båda gångerna på Umeå universitetssjukhus och går således även dit för kontroller.

Har du någonsin blivit retad för din skolios?
Nej, aldrig retad. :) Dock var det många som frågade om det och påpekade att ena axeln var längre upp än den andra eller att ett skulderblad stod ut osv.

Har du ont pga din skolios?
I nuläget har jag tyvärr jättemycket problem och äter starka läkemedel dagligen pga smärtan. Jag önskar verkligen att jag skulle kunna klara mig utan värktabletter och jag brukar vara tjurig och lyckas slippa det under dagarna, men på kvällarna/nätterna är det tyvärr en omöjlighet om jag ska kunna få sova över huvud taget.


Har någon annan i din släkt/familj skolios?
Ingen i min närmaste släkt har eller haft skolios, vad jag vet om. :) Så man vet inte varför min uppkom.

Har du något/några husdjur?
Ja en katt, Tussan. En gammal tösabit på 16 år :)


Vad har du för intressen?
Jag älskar allt som har med djur att göra! Sedan är stora intressen att resa och handarbeten, såsom brodera, sticka och virka.Om du vann 1 miljon kronor, vad skulle du göra med dem?

Om du vann 1 miljon kronor, vad skulle du göra med dem?
Om jag vann en miljon kronor skulle jag definitivt spara det mesta till framtida hem och familj! :) Men kanske hade jag unnat mig och min sambo en utlandsresa också ^^

Hur skulle din drömresa se ut?
Min drömresa går till regnskogarna. Där skulle jag kunna vandra omkring och få ta del av den underbara naturen och djuren!