2013-06-08 11:37 #0 av: CamillaS

Varje månad har vi här på skolios iFokus en medlem som får svara på lite frågor och berätta lite om sig själv och sin skolios. Denna månad blev det krisod_76, läs här vad hon svarade.

Hur fick du reda på att du hade skolios och i vilken ålder?
Jag fick reda på att jag hade skolios när jag började högstadiet. Skolsköterskan misstänkte det när vi hade ryggkontroll i mellanstadiet, klass 5 kanske, men sen drog det iväg rejält!

Är du skolios opererad?
Jag är inte opererad... än. :)

Har du haft eller har du korsett?
Jag hade Bostonkorsett nästan hela högstadiet & första året på gymnasiet.

Hur stor krök har du på din rygg just nu?
Sist jag röntgade mig (för drygt 2 år sedan) låg största kröken på 56 grader. Jag har precis gjort en ny röntgen, så jag får snart svar på hur mycket den ligger på nu.


Vilket sjukhus går du till för kontroller?
Jag åker till Östersunds sjukhus för kontroll. Nu är det en ryggläkare från Umeå som kommer dit med jämna mellanrum som jag träffar.

Har du någonsin blivit retad för din skolios?
Jag har aldrig blivit retad. Folk kan vara nyfikna ibland & fråga däremot.

Har du ont pga din skolios?
Jag har faktiskt inte haft så jättemycket problem tidigare. Jag har alltid varit aktiv i vår idrottsklubb & tränat mycket. Det är sista åren det kommit smygande. Jag har gått hos sjukgymnaster av & till. När jag tränat upp ett ställe har smärtan flyttat sig till ett annat. Man belastar väl olika ställen eftersom... Nu har jag jättemycket problem när jag sitter. Kramp i musklerna & runt revbenen.

Har någon annan i din släkt/familj skolios?
Jag vet faktiskt ingen som har skolios i min släkt. Nu är vi en väldigt splittrad släkt, så det är ju möjligt... :)

Har du något/några husdjur?
Jag har inga husdjur eftersom jag är pälsdjursallergiker. Har inte tid heller eftersom jag är ensam & lite hemma.

Vad har du för intressen?
Jag älskar att springa! Har en favoritrunda i skogen där jag bor som bara är helt fantastisk. Där hittar jag lugn & frid. Jag har alltid tränat. Har lett motionsgympa & "body pump" i vår klubb i nästan 20 år. Musik är också ett intresse, så jag försöker åka ner till Stockholm nån gång per år på konsert. Sist var det Biffy Clyro. :) Resa tycker jag om!

Om du vann 1 miljon kronor, vad skulle du göra med dem?
1 miljon... Oj! Jag skulle resa... & renovera mitt hus! Mitt stackars hem får alldeles för lite kärlek. :)

Hur skulle din drömresa se ut?
Min drömresa... Västindien... Det skulle vara en dröm att få luffa runt öarna. Sen har jag alltid sagt att jag ska besöka New Orleans. Lyssna på jazz & åka flodbåt!