Månadens medlem

Månadens medlem December

2012-12-10 15:08 #0 av: CamillaS

Varje månad väljer vi bakom Skolios iFokus ut en medlem som får svara på lite frågor och berätta lite om sig själv och sin skolios. Denna månad valde vi Spieluhr, läs här vad hon svarade.

Spieluhr har valt att vara anonym och vill inte visa någon bild på sig själv. Men ni får läsa hennes skolios historia istället.:)

Hur fick du reda på att du hade skolios och i vilken ålder?
Jag var 13 år, året jag skulle fylla 14 (kan tillägga att jag blir 18 år 2013.) Vi hade såna hälsokontroller på skolan, och detta var ingenting jag var orolig för eftersom jag alltid hade fått höra att min rygg var 'perfekt'. Sedan helt plötsligt kändes det som ett slag i ansiktet när jag fick höra att jag förmodligen hade skolios. Till en början visste jag inte ens vad det var, men jag talade med min pappa när jag kom hem och fick då veta att han var/är skoliosdrabbad. Men inte så gravt att han behövde behandla det. Jag var så fruktansvärt livrädd.


Är du skoliosopererad?
Nej. Men jag väntar på en operation i Januari och jag är oerhört tacksam för det. Min väntetid var en månad, eftersom min skolios har ökat så drastiskt. Skoliosen har tärt på mig otroligt psykiskt, så en operation är någonting jag går och längtar efter nu. Jag har inga speciella smärtproblem, men mina ena lunga är jobbig att andas med. Men det är förmodligen för att bröstkorgen trycker på lite mer på ena sidan skulle jag tro. Sedan är jag ganska stel i ryggen, men det beror väl mest för att jag inte tränar jättemycket styrka, så jag har mig själv att skylla. Men jag känner absolut inte igen mig i de konstanta smärtorna som många beskriver.Har du haft eller har du korsett?
Jag har haft korsett, ja. Jag hade 42 grader när skoliosen upptäcktes och jag sattes på korsett i mindre än ett år. Jag hade 38 grader när jag slutade men det ökade snabbt till 42 igen efter några veckor. Jag kan tycka nu att jag blev felbehandlad, eftersom korsetten togs bort så väldigt tidigt. Jag växte ju fortfarande. I stunden just då, var jag bara glad att slippa den. Men om jag hade vetat vilka år av helveten som hade väntat framför mig, så hade jag hellre burit korsetten i ett år till. Så jag säger till alla som får korsett; använd den. Jag vet verkligen att det är jättesvårt, men det är för ditt eget bästa. Det är klart mycket bättre att ha en korsett istället för att din rygg kröks ännu mer och du kommer till det stadiet då du måste ha operation eller så riskerar du att punktera dina lungor med bröstkorgen. Jag har fått mail från flera som är ledsna över att deras ryggar är sämre, då har jag frågat 'men använde du korsetten som du skulle?' svaret har oftast varit nej. Det är så väldigt synd. Försök att se det som samma hjälpmedel som en tandställning fast på en annan del av kroppen. Det hjälpte mig att må lite bättre.


Hur stor krök har du på din rygg just nu?
Just nu är det runt 64-65 grader. Min bröstrygg är i princip rak, det är min ländrygg som är jobbig. Så operationen är någonting jag oroar mig för. Den enda sport jag sysslar med är några genrer från akrobatik. Jag opereras förmodligen mellan T10 - L4 - så det är inte speciellt många kotor i sig. Men det är placeringen som gör mig orolig för att jag kommer behöva sluta med akrobatiken och måste jag göra det, så har jag haft död på något av det som jag trivs mest här i livet med. Så ja, jag är egentligen skräckslagen för operation även om jag längtar så väldigt mycket.Vilket sjukhus går du till för kontroller?
Jag besöker nu Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det är även där min operation ska utföras. Detta ligger då alltså inte i min ursprungliga stad, och jag blev behandlad på ett annat sjukhus först.


Har du någonsin blivit retad för din skolios?
Nej. Det är inte ens speciellt många som vet att jag har det, bara min familj och de 5 närmsta vännerna. Jag har blivit så väldigt duktig på att dölja det eftersom jag skäms så mycket, vilket är dåligt. Man ska inte skämmas.


Har du ont pga din skolios?
Som jag nämnde ovan, så har jag ingen ovanlig smärtproblematik. Jag kan absolut leva normalt utan att ha ont rent fysiskt. Så det är jag tacksam över. Jag hoppas verkligen att jag inte får ondare efter det att fusionen är läkt bara.


Har någon annan i din släkt/familj skolios?Ja, min pappa som sagt. Jag vet inte om någon mer har det, men han är den enda jag vet.Har du något/några husdjur?
Jag har katter och råttor. Ska eventuellt skaffa en hund också. Men råttor är någonting jag kommer fortsätta att ha långt framöver. Och JA! Det går att ha katt och råttor i samma hushåll. Det funkar jättebra.


Vad har du för intressen?
Oj.. Vad svårt. Jag gillar att skriva väldigt mycket. Sedan är jag väldigt kreativ och musikalisk av mig. Så det är en hel del instrumentspelande hemma hos mig. Samt målande, fotande och ritande, även fast jag inte är särskilt duktig på just det. Jag gillar att umgås med mina råttor och titta och läsa Harry Potter också. Sen gillar jag akrobatik och snöpromenader. Det vill säga, promenera i snö helt enkelt. Jag älskar filmer, serier och att umgås med mina vänner. Och min dator såklart!

Om du vann 1 miljon kronor, vad skulle du göra med dem?
Detta känns jättesvårt. Skulle förmodligen vilja ge bort en del till mina föräldrar för att dem har stått ut med mig under alla dessa år, haha låter lite hemskt att betala sina föräldrar för en sådan sak. Men jag har förmodligen varit en otrolig börda, inte enbart på grund av skoliosen, så skulle gladeligen göra det. Sen finns det flera saker jag skulle vilja göra, speciellt starta någon sorts av ställe för ungdomar och vuxna med psykiskt illabefinnande, som inte är kommunalt. Jag gillar inte psykatrin i dagens samhälle, tycker inte att dem behandlar patienterna tillräckligt bra och jag skulle vilja vara någon som hjälper folk att inse att dem vill bli friskare och få kontroll över sitt tillstånd. Eller så skulle jag vilja lägga det på att göra en egen teaterpjäs eller skriva en bok. Sedan finns det tusentals saker till, men någonting säger mig att jag skulle köpa riktigt mycket skor.

Hur skulle din drömresa se ut?
ÄNNU SVÅRARE! Jag vet att jag vill åka till Japan i alla fall och orlando i Florida samt Los Angeles, Berlin och London. Jag känner att jag hör hemma i Japan - fast jag har inte ens varit där ännu. Men jag vill flytta dit i framtiden kanske, i alla fall i något år. Personerna som jag skulle vilja ha med mig är dem som står mig alla närmst och på min drömresa så skulle vädret inte vara för varmt, för det är lite jobbigt med för mycket värme.

Anmäl
2012-12-10 15:16 #1 av: CamillaS

Ber om ursäkt till er att denna artikel är så försenad. Det finns skäl till det. Men nu är nästa månadens medlem uppe iaf. :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.