Månadens medlem

Månadens medlem November

2012-10-28 12:25 #0 av: CamillaS

Varje månad väljer vi bakom Skolios iFokus ut en medlem som får svara på lite frågor och berätta lite om sig själv och sin skolios. Denna månad valde vi Attlid, läs här vad hon svarade.

Hur fick du reda på att du hade skolios och i vilken ålder?
När jag var 11 år gammal, under en hälsokontroll i skolan där skolsköterskan tyckte jag såg ut att ha en liten krök. Första röntgen visade ca 20-25 grader om jag inte minns fel.

Är du skolios opererad?
Ja, jag opererades den 28 mars 2012 i Linköping. Genomgick en främre operation som är lite ovanligare än en vanlig skoliosoperation - de gick in genom min högra sida, punkterade lungan, sågade ut ett revben, separerade resterande revben från kotpelaren och filade ner dem 1cm, för att sedan steloperera ryggraden med ett stag och tolv skruvar, totalt 6 kotor. Operationen gick bra men var tuff, jag låg kvar på sjukhuset i 9 dagar innan jag fick komma hem. Väl hemma läkte allt bra och jag fick aldrig några komplikationer, däremot blev jag beroende av morfinet vilket drog ner mig i djupa depressioner och ångestattacker under ett par månaders tid. När jag tog mig ur det har det bara blivit bättre och bättre och jag lever nu, 7 månader post-op, normalt. Enda problemen jag har nu är ett obehagligt, överkänsligt ärr. Min smärta har tyvärr inte blivit bättre sedan innan operationen och jag har fortfarande problem med kronisk värk, att ryggen svullnar, samt ischias. Men det lär man sig leva med. Jag är ändå glad att jag opererade mig, inte bara för att ryggen ser så mycket bättre ut rent estetiskt, utan även för att jag känner mig rak och slipper "hänga" åt sidan hela tiden.Har du haft eller har du korsett?
Ja, något halvår när jag var 12 år gammal. Jag kämpade med den så gott jag kunde men det blev till slut för mycket och jag slutade använda den. Något jag ångrat i många år, men har fått det bekräftat av flera olika läkare att korsetten antagligen inte hade hjälpt min skolios då mina krökar varit för "aggressiva".

Hur stor krök har du på din rygg just nu?
Jag har inget aktuellt gradantal, men innan operation låg jag på 57 grader och min läkare sa att han förväntades halvera det gradantalet med en operation, så runt 30-35 kan jag tänka mig.Vilket sjukhus går du till för kontroller?
Mina röntgenkontroller gör jag här i Jönköping på Ryhov. Kontroller med min läkare/kirurg gör jag i Linköping på Universitetssjukhuset där jag opererades.Har du någonsin blivit retad för din skolios?
Nej, aldrig, som tur är.

Har du ont pga din skolios?
Ja, jag har haft kronisk värk sedan 12-års åldern som tyvärr inte blev bättre av operationen.Har någon annan i din släkt/familj skolios?
Min mamma och storasyster har väldigt milda skolioser, men absolut inget allvarligt eller något de fått hjälp för.

Har du något/några husdjur?
Två underbara katter :)

Vad har du för intressen?
Jag är fotograf och webbdesigner vilket tar upp mycket av min tid. Utöver det umgås jag med min pojkvän, min familj och lyssnar mycket på musik.

Om du vann 1 miljon kronor, vad skulle du göra med dem?
Spara en hel del, skicka iväg min mamma på en resa någonstans, antagligen köpa en ny kamera... Försöka att inte spendera dem på något förhastat, haha.

Hur skulle din drömresa se ut?
Jag var på min drömresa nu i sommar/höst och kom precis tillbaka hem till Sverige! Tre hela månader i södra Kalifornien, 40 grader varmt, blått hav, shopping, palmträd... Tillsammans med min pojkvän och hans familj :) Där var jag från juli till oktober och det var helt underbart!

Anmäl
2012-11-04 21:15 #1 av: Juliasundstrom

Kul att läsa! :)

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2012-11-09 22:31 #2 av: Perly

Oj vad obehagliga röntgenbilderna såg ut, detta är något man är glad att man slipper, räcker gått o väl med allt annat som kan bli knasigt med ryggen

Alltid Oavsett

Anmäl
2012-12-03 22:44 #3 av: Laban83

Hej igen Attlid

Ja, vilken pärs du har gått igenom! Så fint att du kunde vara så länge i Kalifornien, värmen är ju superbra för ryggen och man slappnar av bättre.

Det är inte så att du har rotation på din ryggrad? Såg inte så ut...

Hur lyckades du få dina röntgenbilder? Bara begära journalkopior funkar väl inte?

 

Ha det bra// Tina F. Stenehjem

Anmäl
2012-12-04 15:11 #4 av: Anna

#3 Jag hade roterad ryggrad, och ganska kraftigt nedsatt lungfunktion. Andningen är nägot som absolut blivit bättre efter op.

Jag har bett sjukhuset skriva ut dem och skicka till mig, det har aldrig varit några problem.

Tack detsamma!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.