Månadens medlem

Månadens medlem September

2012-08-22 12:14 #0 av: CamillaS

Varje månad väljer vi bakom Skolios iFokus ut en medlem som får svara på lite frågor och berätta lite om sig själv och sin skolios. Denna månad valde vi mickan.a, läs här vad hon svarade.


Hur fick du reda på att du hade skolios och i vilken ålder?

Det var under första året på gymnasiet som jag började få ont i nacke och axlar, som jag hos en naprapat fick första indikatonen på att min rygg var sned. Jag hade då två kurvor på 30 respektive 23 grader. Ortoped och vårdcentral bedömde då att min rygg varken behövde åtgärder, kontroller eller återbesök. Skönt, tyckte jag då, men det visade sig att ryggen skulle ställa till det mig senare i livet. Samma naprapat talade om för mig att jag förmodligen skulle börja få besvär med ryggen när jag fått barn och kommit upp i 30årsåldern, och det visade sig att han hade rätt.


 Är du skolios opererad?
Ja, jag är opererad nu i vuxen ålder. Efter att ha fått två barn eskalerade min ryggvärk enormt och jag kände själv att jag blivit snedare. Efter flera års nonchalans av Vårdcentral fick jag till slut fick komma till röntgen och specialist som konstaterade att min kurva ökat från 30 till 45 och att den förmodligen skulle fortsätta att öka ca 1/2 grad per år så länge jag levde om jag inte opererade mig. I februari 2012 opererade jag min Skolios och har numera två stag och 20 titanskruvar i ryggen! Planeringen var att endast operera den övre kröken, 7-8 kotor, men läkaren ändrade sig under operationen så när jag vaknade upp hade jag fått 12 kotor stelopererade. Anledningen till detta var att det fanns risk för att min sekundära krök skulle börja kröka sig annars.Har du haft eller har du korsett?

Nej, jag fick aldrig någon korsett då läkarna ansåg att min Skolios inte skulle öka.


Hur stor krök har du på din rygg just nu?

Jag väntar fortfarande på att få ta röntgenbilder för att få veta hur mina krökar ser ut nu efter operationen men läkaren gissar på 17 grader som mest. En Skoliosrygg är svårare att räta upp ju äldre man är så både jag och läkaren är nöjda med resultatet och jag känner mig rak. Jag blev 3 cm längre av operationen!Vilket sjukhus går du till för kontroller?
Norrlands Universitetssjukhus i Umeå


Har du någonsin blivit retad för din skolios?
Jag blev aldrig retad för min Skolios och har inte heller haft direkt komplex för ryggen men visst hände det att jag som ung ibland funderade och kände ensam med min sneda rygg! Jag kände ingen annan som hade Skolios och nästan ingen i min omgivning hade hört talas om det heller. Därför blir jag så glad när jag nu hittar alla dessa bloggar och forum om Skolios som gör det lätt att få kontakt med andra och få en känsla av att man inte alls är ensam! Jag blir varm i hjärtat att läsa om andra modiga starka Skoliostjejer/killar där ute i vårt avlånga land som vågar skriva om och stolt visa upp sina sneda/skruvade eller ärrade ryggar! Tack vare er har Skolios klivit fram i rampljuset och det tycker jag är fantastiskt!


Har du ont pga din skolios?
Jag har haft ryggbesvär sedan tonåren men det är främs de 6 sista åren som ryggvärken påverkat livet ordentligt. Jag har provat alla möjliga sorters alternativa behandligar och träningsformer innan jag till slut insåg att jag var tvungen att steloperera ryggen. Det var en mycket tuff tid på sjukhuset och efter operationen med mycket smärta och andra komplikationer men hela den här resan har gjort mig starkare. Jag har fortfarande ont nu 6 månader efter operationen men är medveten om att rehabiliteringen tar längre tid ju äldre man är så jag försöker ha tålamod och träna och sköta om min rygg så bra jag kan.Före operationen


Har någon annan i din släkt/familj skolios?

Ja, min mamma har Skolios. Jag kollar mina barns ryggar ofta och hoppas att de släktar på sin pappa på den fronten!


Har du något/några husdjur?
Vi har en väldigt söt och social liten dvärgvädurskanin som heter Puma.Vad har du för intressen?
Jag har två barn som är 6 och 9 år, och att umgås med dem är det som ger mig mest glädje i livet! Operationen har gett mig en tankeställare kring vad som är viktigt i livet och de har absolut varit den bästa medicinen under min rehabilitering! Förutom familjelivet älskar jag design, inredning och konst! Shopping, stugmys, god mat och att umgås med vänner är annat som förgyller mitt liv!
Om du vann 1 miljon kronor, vad skulle du göra med dem?

En egen stuga vid havet skulle det bli!


Hur skulle din drömresa se ut?

En kombination av sand, hav, sol, värme och god mat skulle vara underbart!  Om jag får önska fritt så smäller jag till med ett lyxigt hotell med kritvita sköna sängar och gärna obegränsat med spa och massagebehandlingar! Lite billig shopping på det och jag skulle känna mig som i paradiset!

Anmäl
2012-09-04 19:47 #1 av: Juliasundstrom

Så roligt att läsa om dig, du är en riktig kämpe! :)

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2012-09-04 22:17 #2 av: krisod_76

Fantastiskt bra! :) Tack för att du delar med dig. Det känns uppmuntrande!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.