2012-04-15 20:58 #0 av: CamillaS

Elisabeth är en tjej som lever med kyfoskolios. I denna artikeln får ni lära känna henne lite grann och läsa om hur det är att leva med kyfoskolios.

Vem är du?

Jag är en tjej på 28 år som heter Elisabeth och bor i en liten stad i södra Värmland tillsammans med mina fyra kaniner. Jag har tyska rötter och påbrå från flera andra länder. (Bilder på mig kommer längre fram).

Vad har du för intressen?

Till mina största intressen hör religion, politik, djur samt westernridning. Jag är med i Svenska kyrkan och går dit en eller två gånger i veckan. Släktforskning är en annan sak som tar upp en del av min tid, liksom partipolitiken.

Träning

Jag är ofta ute och springer i skog och mark när vädret tillåter, annars tar jag mig en längre promenad - har satt målet att orka gå två-tre mil.

Jag är även med i en gympagrupp som tränar lite blandade övningar och vi har tillgång till en gymhall när det är tomt där. Glad

Slutligen hoppas jag att kunna komma igång med ridningen igen inom tre år och göra comeback inom hästtävlingarna.

Har du fler diagnoser?

Utöver min allergi och överkänslighet har jag även reumatism (artros), kyfoskolios , förslitning i båda knäna och whiplasch samt ett par arbetskador... Men jag ser mig inte som sjuk eller handikappad - det tar bara lite längre tid för mig att göra saker ibland...

Vad innebär kyfoskolios?

Enkelt förklarat kan man säga att det är en skolios sett bakifrån, men i profil skiljer den sig från en "vanlig" skolios då svanken saknas eller i vissa fall t.o.m. kan vara en krök bakåt. Ryggraden kan alltså se ut som ett bakvänt c i profil...

Hur fick du din diagnos och hur kom läkarna fram till att det var kyfoskolios du har?

Det är lite svårare för mig att beskriva, men jag ska göra ett tappert försök.

Jag har haft ont i rygg och knän av och till sen jag var 7-8 år - vilket har lett till ett antal läkarbesök.. I början fiick jag diagnosen "du bara inbillar dig att du har ont", men när jag kom upp i gymnasieåldern flyttade jag och bytte då vårdcentral. Utredningen började om ifrån 0 igen och jag fick till en början diagnosen skolios med noteringen "dock verkar ryggen rak", värktabletter ett litet tag och ingen information utöver ett telefonsamtal efter att jag varit på röntgen där läkaren sa att jag har en s-krök på ryggen. Därefter var jag till vårdcentralen av och till fram till 2007 då jag fick diagnosen ändrad till kyfoskolios (även den gången utan information om diagnosen). I somras smällde ryggen till ordentligt och jag hade så ont att jag knappt kunde röra mig, motvilligt ringde jag vårdcentralen där jag går nu och bokade tid hos farbror doktorn, som gjorde en ordentlig undersökning med en del övningar som jag självklart inte klarade och genomgång av vad han drog för slutsats.

Han ritade upp hur en rygg ska se ut och hur min rygg ser ut.

En liten dikt jag skrev  för några år sedan - Livets väg

Som en duva flyger mot ett mål
väntar någon vid din dörr med en väg för dig...
Skaran av familj och vänner värmer varenda själ
kall som varm.

Som en vind över en äng
vill du känna dig fri
att flyga den väg du vill
och susa genom livets skog

Kom och susa genom skogen
tillsammans med mig
tills vi står vid skogens slut