2012-02-06 22:46 #0 av: CamillaS

Sned rygg är ett relativt vanligt fenomen som återfinns ibland de flesta utav våra hypermobila sjukdomar, även om alla kan drabbas utav detta. I denna artikel får du veta mer om vad skolios är.

Skolios innebär att ryggraden har krökt sig på ett eller flera ställen samt vridit sig (roterat). Inte sällan visar sig krökningen som ett S.

Mindre krökningar drabbar män och kvinnor uppskattningsvis lika mycket, medan grövre skolios är mycket vanligare hos kvinnor.

Skolios kan uppkomma ur underliggande sjukdomar (hypermobila sjukdomar till exempel), missbildningar, olika benlängd eller av okänd anledning. Om man inte finner någon förklaring till krökningen så kallas det för idiopatisk skolios.

Men är då alla krökar skolios?
- Nej, en normal rygg har flera krökar, den mest påtagliga sitter i svanken. Dessa krökar har en stötdämpande effekt. Det är när krökarna går i sidled som problem uppstår och man benämner det som skolios. En alldeles spikrak rygg skulle också vålla en del problem och smärta.

Det finns olika typer utav skolios, och i allmänhet är det bara större krökar som ställer till med besvär i form av exempelvis smärta, synbar snedhet och andningssvårigheter.

Den vanligaste och mildaste typen kallas för funktionell skolios. Den ger ofta en liten krök på upp till 15 grader som kan bero på ett snett bäcken eller olika långa ben. Detta kan man i allmänhet åtgärda med till exempel skoinlägg. En kiropraktor eller naprapat kan också relativt enkelt rätta till ett snett bäcken och hjälpa till med ett träningsschema för att stärka muskulaturen, som i sin tur förhindrar att bäckenet glider snett på nytt.

Ibland är dock svaret inte fullt så enkelt som vid funktionell skolios, utan man har en eller flera bestående krökar på ryggraden. Detta kallas i stället för strukturell skolios.

Bestående skolioskrökar uppkommer av att något går fel under tiden som vi växer. Kotorna utvecklas kanske inte som de ska, eller så kanske det finns en tumör i vägen (ovanligt). Men det kan även finnas genetiska faktorer bakom som skapar missbildningar (exempelvis Larsens och Ostegenesis Imperfekta med flera).

Sedan finns det en tredje skoliostyp, smärtskolios. Detta talas det knappt om, trots att det är otroligt vanligt. Smärtskolios är helt enkelt en tillfällig skoilos som uppkommer i samband med exempelvis ryggskott, låsningar i ryggen och kraftiga muskelspänningar som kan dra kotorna fel. Detta är ett väldigt vanligt fenomen bland hypermobila människor.

Själva skoliosen i sig orsakar sällan smärta med undantag för extrema krökar. Det som gör ont är i stället när kroppen försöker kompensera för kröken. Inte sällan uppkommer även extra krökar som "konpensation" för den primära kröken.

Har man stora krökar och besvär av sin skolios kan det bli akutellt med steloperation. I extrema fall kan operationen behöva upprepas ytterligare. Denna operation går ut på att i mesta möjliga mån räta ut kröken och sedan fixera ryggraden, därav namnet "steloperation". Även om patienten får en begränsad rörlighet så blir resultatet oftast avsevärt bättre än innan operationen. Man ska dock vara medveten om att man sällan blir helt bra av operationen, och att ingreppet innebär risker. Ibland används även diskproteser i stället för traditionell steloperation, men inte alla lämpar sig för denna metod.

Skrivet av Tassy och Tiah