Annons:
Etikettkorsettbehandling
Läst 23300 ggr
CamillaS
1/28/12, 9:44 PM

Korsettbehandling

Det har nu visat sig att du har 30 grader eller mer och läkaren säger, du måste korsettbehandlas. Många frågor dyker genast upp. Vad är en korsett? Hur länge ska jag ha den? Kommer den att göra ont? Kommer den att synas under mina kläder? Din läkare kommer att besvara dina frågor så gott han/hon kan.

Så vad är en korsett?
Jo, det är en sån här: (Se bilden) som är gjord i hård plast. Det är den vanligaste korsetten, den s.k. Bostonkorsetten. En korsett kan se väldigt olika ut beroende på din skolios utformning.
När du får beskedet av din läkare att du ska börja använda korsett får du en remiss till en korsettillverkare. Den personen tar mått på dig och sågar till korsetten så att den ska passa just dig och din skolios.
Du får även med dig en bunt vita linnen eller t-shirts som är speciellt sydda för att passa under korsetten. Dom har sytt dom så att inga sömmar och så ska skava under korsetten.
Korsettering är endast effektivt vid krökar som inte överstigit 40 grader. Har skoliosen överstigit 40 grader så brukar man oftast bli stelopererad.

Varför behöver jag korsett?
För att din ryggrad ska hålla sig så rak som möjligt och inte kunna kröka sig medans du växer. Ett lyckat resultat är att skoliosen är oförändrad när behandlingen avslutas, alltså kröken är lika stor efter behandlingen som den var i början. Syftet med korsetten är inte att göra ryggen rak, men har korsettbehandlingen gått riktigt bra så kan ryggen ibland bli rakare efter behandlingen än vad den var från början.
Man får bära sin korsett ända tills man har vuxit färdigt. Det kan alltså vara frågan om flera år.

Hur länge ska man ha den om dagarna?
Det beror på vad du har för skolios. Vissa behöver bara använda en korsett när man sover, en s.k nattkorsett, andra måste ha den minst 20 timmar om dygnet (dag korsett) för att man ska kunna vara säker på att korsetten har effekt på ryggen, alltså sover man även med den på natten. Enda gångerna man tar av den är för hygieniska skäl, t.ex. när man ska duscha eller för att vara med på skolgymnastiken. 


Hur sätter man den på sig?
Bostonkorsetten träs på framifrån, från sidan och bak så den ligger runt rygg, mage och höfter, sedan spänns remmarna på ryggen hårt. Det blir då ett hårt tryck som därmed gör så att ryggen/överkroppen "låser sig" i en så rak position som möjligt samtidigt som en sidledsrotation av ryggen omöjliggörs. Man kan alltså inte sjunka ihop med ryggen eller på något sätt ändra kroppshållningen - trycket från korsetten gör så att det inte går.

Att tänka på
Bostonkorsetten medför avsevärda begränsningar i rörelsefriheten för dig som bär korsett. Springa, göra kullerbyttor och hoppa mm. är i princip en omöjlighet och även en så enkel sak som att vrida sig för att titta över axeln är inte lätt då korsetten är så hårt tryckt mot kroppen och att den är fixerad från bäckenet och upp gör att det är svårt. Korsetten pressar även in magen och trycker ihop bröstkorgen, det kan innebära att man får en minskad lungkapacitet och försvårad andning vilket många kan tycka är obehagligt, skärskilt i början av korsettbehandlingen. Men man lär sig hur man ska hantera detta med tiden.
Bostonkorsetten är gjord i hård plast och tillåter därför ingen luftcirkulation närmast kroppen. Därför blir det väldigt instängt under korsetten och det blir därmed väldigt svettigt. Man kan få irritationer i huden så som klåda, blåmärken och dyl.
Det är en stor psykisk och fysisk påfrestning att bära korsett dygnet runt i flera år. Det tar hårt på många patienter i en ålder som dessutom är väldigt känslig för många människor.
Visst vänjer man sig vid korsetten men det är endå en jobbig påfrestning att ha kroppen "låst" i en och samma position dynget runt. Däremot är det fortfarande väldigt svårt att vänja sig vid trycket över magen, bröstkorgen och ryggen även efter flera år.

Slutskedet
Under behandlingens gång röntgas man regelbundet för att se så att behandlingen har den önskade effekt man är ute efter. När sedan behandlingen börjar gå mot sitt slut börjar man sedan att sakta avvänja patienten under ca ett halvår och ibland mer där den korsettfria perioden stegvis utökas så att kroppen ska vänja sig att vara utan den och inte längre vara uppstöttad.
Forskning pågår hela tiden för att framställa en ny generation korsetter för skoliospatienter för att minska obehagen. T.ex. korsetter av mer elastiskt material och som släpper igenom luften så huden kan andas eller har inbyggda system för avkylning etc. Det experimenteras även med korsetter som bara behöver användas på natten.

Har du blivit korsettbehandlad?

Källa: Wikipedia
Bilden på löpsedeln kommer från: http://www.fotoakuten.se

Annons:
Upp till toppen
Annons: