Skoliosoperation

Skoliosoperation

2012-01-28 19:56 #0 av: CamillaS

Många som har skolios och som går igenom en korsettbehandling kan bli tvungna att operera sig i slutändan för att korsetten inte längre hjälper. Sen finns det dom som skoliosen upptäcks på väldigt sent, då hjälper det inte att börja en korsettbehandling, utan då brukar det bli operation direkt istället beroende på hur stor kröken är och hur gammal du är. Vad är då en skoliosoperation? Och hur går den till?

En skoliosoperation är en steloperation som görs när kröken överstigit 45 grader eller på mindre skolioser som inte svarar på korsettbehandlingen. Det finns två mål med en steloperation, det ena är för att motverka att kröken ska bli värre och det andra är för att stabilisera ryggraden.

Sjukhusvistelsen och operationen
Du får komma till sjukhuset antingen samma dag eller dagen före operationsdagen. På sjukhuset får du prata med en sjuksköterska som skriver in dig för operation, du kan även få ta blodprover eller göra andra nödvändiga undersökningar som kan behövas för att läkarna ska kunna utföra din operation på ett så säkert sätt som möjligt.
Sedan tilldelas du ett rum där du får börja med att ta en dusch och skrubba in dig med bakteriedödande medel. Sen får du sätta på dig sjukhuskläderna som brukar bestå av en vit lång skjorta och vita underbyxor. Nu är det dags att krypa ner i sängen. Helst ska du stanna i sängen efter att du duschat med det bakteriedödande medlet för att du ska få så lite nya bakterier på dig som möjligt.
På natten är man ofta väldigt nervös och man har svårt för att sova, men det är bara att försöka så gott det går. På morgonen kommer en sjuksköterska och väcker dig.


Du får gå upp och duscha igen med bakterie medlet och sätta på dig nya sjukhuskläder. Du kan även få en blodförtunnande spruta i låret eller i magen för att förhindra blodproppar eftersom att du kommer att ligga ner i sängläge ett bra tag under operationen och även några dagar efteråt.
Nu är det bara att vänta på att få åka ner/upp till väntrummet för operationen. När du sedan är där kommer du nu att köras in i sänghallen. Där får du en speciell mössa på huvudet (ser ut som en badmössa) och ev. ett par långa sockor eller vad man ska kalla det.

Nu kanske din narkosläkare kommer och kollar så att du har det bra och sätter även en droppnål på dig, antingen i armvecket eller på ovansidan av handen och kanske några elektroder på huden.
Ibland får man vänta en bra stund där beroende på hur mycket läkarna har att göra.
Nu är dom färdiga för dig. Nervositeten tätnar och du körs in i själva operationssalen.

I operationssalen är det kallt, det är för att inte några bakterier ska kunna överleva. Du får flytta över från din sköna säng till det smala operationsbordet.
Sköterskorna hjälper till att göra så du ligger bekvämt och känner dig trygg. Det är väldigt viktigt att man känner sig trygg, så säg till om du tycker att något känns obehagligt så kommer dom att göra så gott dom kan för att minska eller ta bort det.
Narkosläkaren förbereder nu för att du ska få sova. Oftast som vuxen/ungdom så får man en injektion med sömnmedel in i sin droppkanyl som dom satt på dig tidigare. Ett barn däremot brukar få en mask över ansiktet som har den där sömn gasen i sig.

Ja, sen säger dom godnatt och du somnar snabbt, man hinner knappt räkna till 10. Flört

Operationstekninker
Ja, här skiljer dom sig beroende på hur stor krök/krökar man har på ryggen och hur den/dom sitter.
Jag vet faktiskt inte vilken av operationsteknikerna som är den vanligaste, men jag har hört om två utav dom.


Skoliosoperation bakifrån (bilden)
Går ut på att dom skär ett medellinje snitt på baksidan av ryggen. Snittet blir olika långt och placeras på olika höjd beroende på vart kurvan/kurvorna sitter. Dom tar då även bentransplantat i från höften som dom sen lägger på ryggraden, bentransplantatet växer fast mellan kotorna och gör att ryggen blir starkare när den läker.
Sen placerar man två titan stag i ryggen - som ser ut som två långa pinnar av metall. Dom skruvas fast på var sida av ryggraden med s.k. pedunkelskruvar och krokar. Och så fixerar dom ryggraden så att den blir så rak som möjligt innan dom "låser" fast allting.

Skoliosoperation framifrån
Det andra sättet är att dom skär ett snitt som börjar lite på sidan av midjan och slingrar sig bak upp mot ryggen. Dom går då alltså in från sidan på bröstkorgen, punktrerar en lunga och sätter in stagen och skruvarna den vägen.
Den här andra metoden är jag inte berg säker på hur den går till då jag själv inte har gjort den. Jag gjorde den första metoden.

Uppvaket
När operationen är färdig rullas du ut till uppvaket. Där ligger det kanske många andra patienter som är nyopererade och vaknar upp precis som du, så det kan vara lite högljutt.
Du behöver iaf inte känna dig ensam, sköterskorna går runt där hela tiden mellan patienterna och ser till så att dom inte ska ha så ont och att allt känns bra i övrigt.
Beroende på hur din operation har gått och hur du mår så får du snart komma till din avdelning igen och rummet som du startade i.

Dagen efter operationen kan kännas väldigt jobbig och du känner dig trött och groggy, du kan även ha feber, men det är helt normalt efter en så stor operation.
Du får smärtlindring i din droppnål så att du inte ska ha för ont.
Nästa dag eller dagen efter den så kommer det en sjukgymnast och vill få upp dig ur sängen.
Det är viktigt att man kommer upp och rör på sig så fort som möjligt efter operationen då det minskar risken för bl.a blodproppar.
Första gången du sätter dig upp på sängkanten kommer det kännas som att hela jorden snurrar och det känns ostabilt under dina fötter, men tro mig, det går över.

Sjukgymnasten hämtar ett gåbord eller "tantbordet" som min sjukgymnast kallade det. Flört Och sakta men säkert får du hjälp att ställa dig upp med hjälp av bordet.
Du kanske bara tar några steg runt sängen första dagen, eller så är du så pigg att du kan ta några steg i korridoren. Alla är vi olika!

För varje dag som går är förhoppningen att du ska bli bättre och så småningom kunna åka hem.
Det vanligaste jag har hört och upplevt är att man blir på sjukhuset ungefär en vecka efter operationen. Sen får man fortsätta rehabiliteringen själv hemma.

Du får restriktioner från din läkare vad du får och inte får göra under en viss tid efteråt.

En skoliosoperation är tuff för alla inblandade inte minst för dig som gått igenom den!
Du får peppa dig själv med att det går att ta sig igenom den, ta en dag i taget. Det kommer att vara jobbigt i början, det kommer att göra ont! Men! det kommer att känns så otroligt skönt när den väl är genomförd! Då har man uppnåt en milstolpe i sitt liv, så kändes det iaf för mig!

Vill poängtera att detta är skrivet utifrån min erfarenhet, det behöver inte gå till såhär på alla sjukhus, men i stort sätt gör det det.

Är du skoliosopererad?Glad

Här är en liten film som visar hur en skoliosoperation kan gå till.

Anmäl
2012-02-04 14:25 #1 av: Thiah

Bra artikel. Glad

Det är lite skillnad på sättet innan och efter operationen beroende på hur svår den var och vilken ålder.

Är du ung får du lugnande tabletter som föräldrarna ger på morgonen som gör att du praktiskt taget sover när dom rullar ner dig till operationen (min första operation så fick jag komma in klockan 6 på morgonen till sjukhuset så jag fick tabletten hemma). Allt för att minimera stressen.

Jag fick även spendera mitt första dygn på intensivvårdsavdelningen eftersom min lunga kollapsade.

På mig gick man förutom ryggraden även igenom revbenen + lungan. Detta betyder att jag har två ärr, ett som går längs med ryggraden samt ett som går från bröstets underkant till skuldran.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-02-04 14:36 #2 av: Anna

När de går genom bröstkorgen/lungan plockar de ju även ut ett revben som de sedan använder mellan diskarna i ryggen, antar att det är istället för ben från höften vid operation bakifrån.

Bra artikel!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2012-02-04 14:37 #3 av: Thiah

#2 det har dom inte gjort på mig, det måste vara nått nytt. På mig tog dom ben från höften.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-02-04 14:51 #4 av: CamillaS

#1 Tack!
Precis, det är väldigt olika hur en skoliosoperation går till och alla förberedelser före och efter, men skrev lite mer allmänt. Sen är det ju bra att man kan diskutera mer i den här tråden, så får man fler synvinklar på det hela. :)
Jag vet ju inte hur allas operationer har gått till.Flört

#2 Ja som sagt så har jag ju själv bara gjort två bakre operationer så skrev det jag visste.

Tack!

Anmäl
2012-02-04 14:53 #5 av: Thiah

#4 precis som det ska vara Skrattande

Hur många kotor opererade dom på dig? Jag har själv ingen koll på hur många dom tog på mig, det jag vet är att jag har 3 lediga uppe och 4 nere. När jag var 13 år så brydde jag mig inte så mycket om att lyssna på doktorerna Flört

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-02-04 15:05 #6 av: CamillaS

#5 Skrattande

På mig opererade dom T4 -T12 så om jag räknar det rätt blir det vel 8 kotor.
He he ne i den åldern gör man nog inte det. ;)

Anmäl
2012-02-04 15:08 #7 av: Thiah

#6 ditt bandage ser så litet ut. Flört Tror mitt ärr är 10 cm längre än ditt.. bah Tungan ute

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-02-04 15:26 #8 av: CamillaS

#6 Ja det är ju bara i bröstryggen, vilket jag är väldigt glad över. Flört

Anmäl
2012-02-04 17:47 #9 av: Anna

#3 Det var så jag fick förklarat för mig under min konsultation med kirurgen i Linköping. Flera av mina bekanta som opererats i Linköping har även berättat att de tagit deras revben. Kanske är något Peter Ahlinder kör med då, eller något nytt :p

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2012-02-04 18:15 #10 av: Thiah

#9 kan ju vara något nytt.  Skrattande

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2012-02-04 20:36 #11 av: CamillaS

Från mig tog dom också från höften. Tror nog att det kan bero på vad kirugen anser bäst i just den operationen, eller så är det något nytt. ^^

Anmäl
2012-02-04 21:41 #12 av: mickan.a

För mig kommer det inte att behövas något ben, om jag förstått det hela rätt. Inget revben och ingen höftbit, bara skruvar och stag, samt att de ska göra små osteotomier ( ta bort bitar av kotutskott). Jag har en högt sittande skolios, från 3:e till 9:e bröstryggskotan. Någon annan som gjort på liknande sätt?

Anmäl
2012-03-08 14:29 #13 av: chokladfudge

Att använda revben är inget nytt. Det gjorde de på mig och det är väl en 12-13år sedan. Det var iochförsig i Linköping....

Anmäl
2012-11-04 20:54 #14 av: pistenbully

Tack för artikeln!

Jag vart opererad nere i Linköping utav Peter A, mig tog de det revben på samt punkterade lungan. Visste inte att dom även kunde ta benbitar ifrån höften, så något nytt lärde jag mig!

Jag hade aldrig korsett utan gick mest och väntade på operation (tror jag, då läkarna pratade om korsett många gånger men jag fick aldrig någon)

Anmäl
2012-11-04 20:58 #15 av: Anna

#14 Jag opererades av samma läkare, på samma sjukhus för 7 månader sedan! När opererades du?

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2012-11-04 21:11 #16 av: pistenbully

#15 jag opererades 09, jag hade dock bara Peter som läkare under operationen då jag inte bor i närheten av Linköping.

Anmäl
2013-07-20 23:14 #17 av: [ElinTjej]

Har kollat på denna artikel ett flertal gånger och tycker den är super bra!   Säger bara såhär  En vecka efter skolstarten får jag en ledig dag pga att jag ska hälsa på upsala sjukhuset där jag ska bli opererad.

sååååå spännande!!! :D

Anmäl
2013-07-21 13:46 #18 av: citytjejen

Jag stelopererades -91 då jag var 16 år, på Huddinge sjukhus av kirurg Rune Hedlund. Min operation gick precis till så som TS beskriver den, när de går in från ryggen. Har inte haft några komplikationer eller besvär alls. Mitt ärr är ca 30 cm långt.

Anmäl
2013-07-21 23:25 #19 av: Juliasundstrom

#18 Vad roligt att höra från någon som opererats för lite längre sedan :) Jag är också opererad av Rune Hedlund i Göteborg 2012. 

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2013-07-21 23:38 #20 av: citytjejen

#19 Jaha, kul att höra! Så han är i Göteborg nu, RuneGlad
När jag blev opererad så var han landets bästa på just skoliosoperationer. Han har nog rätat ut många skolioskrökar i sitt livSkrattar

Anmäl
2013-07-21 23:41 #21 av: Juliasundstrom

#20 Ja jag tror att han fortfarande har kvar den titeln! Mycket roligt att få ha honom här i Göteborg. Känner mig ärad som fått vara med honom under en skoliosoperation under min praktik på sjukhuset också! Mycket kul att få se honom operera! Det är nog några tusen genom åren ;)

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2013-07-21 23:45 #22 av: citytjejen

#21 Såpass! Och vad häftigt (och lite läskigt tycker jag i alla fall) att ha fått vara med och se operationen. Minns att jag tycket han var avslappnad och trevlig vilket kändes bra såklart!

Anmäl
2013-07-23 13:06 #23 av: Juliasundstrom

#22 Haha ja! Han har nog fått lite mer självkänsla under åren som läkare och nu är han visserligen väldigt trevlig men ser sig själv väldigt högt rankad och är väldigt stressad ;) 

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2013-12-31 15:22 #24 av: Malin1969

Vilken bra film.Är ju ett tag sen jag blev op,1982,o mitt stag sitter inte i/på ryggraden utan bredvid,fastskruvad på två ställen....om jag nu minns rätt,länge sen jag såg nån rötgenbild,tror jag har nåt papper nånstans som beskriver hur min rygg är med konstiga bokstäver o siffror,kanske skulle be nån kunnig att översätta åt mig.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.